Gå direkt till textinnehållet

Var tredje Gävlepolitiker vill kunna efterforska källa

Politiker i Gävle och Sandviken kan tänka sig att göra inskränkningar i tryck- och pressfriheten, som att myndighetschefer bör kunna efterforska källor. Det visar en undersökning som Gefle Dagblad gjort.

Eftersom Tryckfrihetsförordningen i år fyller 250 år beslutade Gefle Dagblad att skicka ut en enkät till 250 folkvalda i Gävle och Sandviken. I enkäten har politikerna fått ta ställning till påståenden som alla innebär en inskränkning av yttrande- och tryckfriheten.

67 procent av dem som svarade på enkäten anser att polisen inte ska få läcka till medier om innehållet i en förundersökning. Lika många vill se ett förbud mot att polisen publicerar namn och bild på en brottsmisstänkt innan dom har fallit, visar Gefle Dagblads undersökning.

– Det finns en uppfattning att man inte vill att oskyldiga ska drabbas av publicitet. Samtidigt anser man att andra fall är okej. Man har en glidande uppfattning. Så kan vi inte ha det. Den typen av uppfattning oroar mig, säger Anna Gullberg, Gefle Dagblads chefredaktör.

Annons Annons

35 procent av politikerna anser att företag och organisationer som lider skada av mediepublicering bör ha rätt till skadestånd från medier och 34 procent av politikerna i Gävle och Sandviken tycker att myndighetschefer bör kunna efterforska källor.

– Jag blir skrämd av de begränsningar och förbudsmentalitet som vi kan se finns hos de folkvalda, säger Anna Gullberg.

 

Fotnot: 72 procent av politikerna i Gävle svarade och 69 procent i Sandviken. Samtliga åtta riksdagsledamöter svarade. I övriga kommuner var svarsfrekvensen för låg för att några slutsatser skulle kunna dras.

Fler avsnitt
Fler videos