Gå direkt till textinnehållet

Världen får sin första professor i yttrandefrihet

Göteborgs universitet får världens första Unesco-professur inom yttrandefrihet och internationell mediepolitik. Ulla Carlsson, professor och föreståndare för Nordicom, blir innehavare av professuren.

"Det är hedrande och prestigefullt att Göteborgs universitet har fått en Unesco-professur med yttrandefrihet och medier i fokus, något som ligger i linje med vår vision att lyfta vikten av frågeställningar som rör yttrandefrihet och demokrati", säger Pam Fredman, rektor vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Unesco introducerade professurer 1992 för att främja forskning och högre utbildning mellan olika länders lärosäten, inom områden som Unesco prioriterar.

Ulla Carlsson ska under de kommande fyra åren arbeta med kunskapsutveckling inom området både i Sverige och i internationella sammanhang, förmedla kunskapen inom forskarsamhället och skapa mötesplatser mellan forskningen, politiken och praktiken.

Annons Annons

"Yttrandefrihet är ett komplext och svårhanterligt begrepp och det är också en av de mest politiserade frågorna på dagens internationella arena. Om resultat ska nås måste såväl kunskapsutvecklingen som samverkan ske i fruktbara sammanhang – inte minst handlar det om demokrati och mänskliga rättigheter. Det är inom den ram jag har att arbeta", säger hon.

Professuren är placerad vid institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG), samhällsvetenskapliga fakulteten. Ingela Wadbring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall, kommer att ersätta Ulla Carlsson som föreståndare för Nordicom (Nordiskt informationscenter för medie- och kommunikationsforskning).

Fler avsnitt
Fler videos