Gå direkt till textinnehållet

Värnamo Nyheter tar farväl av fullformat med konstprojekt

Värnamo Nyheter överger, som en av de sista tidningarna i landet, fullformatet och går över till tabloid efter sommaren. Det firar man med att göra konst av de gamla, stora sidor som försvinner.

– Vi vill passa på att under våren uppmärksamma det försvinnande formatet i ett projekt där vi låter konstnärer, författare och profiler med småländsk anknytning skapa konstverk av storformattidningen, säger Värnamo Nyheters redaktionschef och ansvarige utgivare Lars Alkner. De får fyra torsdagar under perioden februari-april i uppgift att av den dagens Värnamo Nyheter ställa samman ett konstverk i broadsheet. Den tid de har på sig är mellan elva på förmiddagen och fem på kvällen.

Konstverken visas sedan på konst- och designmuseet Vandalorum,  vars chef Elna Svenle har ett förflutet som konstkritiker på Dagens Nyheter.

Bland deltagarna finns designern Mats Theselius, författaren Katarina von Bredow, konstnären Ann Böttcher, författaren Peter Törnqvist, fotbollsspelaren och skribenten Per ”Texas” Johansson och den tidigare TV-personligheten Alice Bah Bah Bunke, numera samhällsengagerad för en hållbar utveckling.

Annons Annons

Senare ska även tidningens läsare få skapa tidningskonstverk som ska visas på en slutvernissage på Vandalorum.

Det är med ett stänk av saknad som Lars Alkner tar farväl av fullformatet.

– Det blir ett värdigt avsked till ett älskat och hatat format. Men jag välkomnar tabloiden. 90 procent av våra läsare efterfrågar det och vill ha det.

Lars Alkner har tidigare gjort Värnamo Nyheter känd genom att låta författare formulera löpsedlar. Den senaste tiden har han emellertid mest gjort sig känd för en ironisk krönika skriven i den sortens jargong som sverigedemokratiska insändarskribenter brukar använda. Enda skillnaden är att han bytte ut ordet ”invandrare” mot ”sverigedemokrat”.

– Hela förra veckan hade jag fullt upp med att hantera de 2 000 hatmejl jag fick. Det är skönt att ha lämnat det bakom sig nu.

Fler avsnitt
Fler videos