Gå direkt till textinnehållet

Växande Blank Spot satsar på USA-korre

Medieprojektet Blank Spot Project märker att intresset för nischad kvalitetsjournalistik ökar. Nu skickar man en korre till USA för att på plats undersöka vad som händer med demokratin.

Att mycket välbevakade USA skulle bli en av de vita fläckar dit Blank Spot riktar sökarljuset var otippat, konstaterar VDn Brit Stakston.

– Snacka om saker man inte trodde för två år sedan… Att bevaka USA trodde vi aldrig skulle vara prioriterat. Men som utvecklingen ser ut känner vi att konsekvenserna av det som händer i demokratifrågan i stort behöver bevakas, säger hon.

Blank Spot vill ha en korre på plats för att berätta bakom kulisserna om hur angreppet på pressfriheten upplevs av branschen, liksom om troliga angrepp mot civilsamhället och hur yttrandefriheten i landet påverkas av Trumpadministrationen.

Annons Annons

Det tycker inte ni är välbevakat?

– Nej, dels har man väl inte hunnit det än. Men vi vill också göra kopplingen till det svenska val som kommer nästa år. Det finns något viktigt att titta på i vilka konsekvenserna för politiken i stort blir av det djupa politikerföraktet. Vad gör det när vi har en president som alldeles nyligen i ett tal för första gången refererade till sig själv som politiker, och gjorde en poäng av hur förskräckligt det var? Där tror vi att vi med vårt perspektiv kan sätta ljus på något som kanske inte kommer att dominera den stora mediebilden.

– Det jag tror kommer vara intressant är att vi jobbar så nära våra läsare. Som kan sjukt mycket i de områden de är engagerade i. Just nu har vi 5 000 otroligt engagerade människor som följer vårt arbete i Afghanistan, det har varit en fantastisk resurs med både kunskap och tips.

Blank Spot öppnade  Facebookgruppen ”Uppdrag Trump och demokratin” igår kväll.

– Redan nu har vi kvalificerade inspel från människor med kunskap, perspektiv och egna erfarenheter. Det kommer att vara en central komponent och kunna styra lite hur vi riktar in oss.

Hur lång är satsningen?

– Vi kommer fortsätta så länge resurserna finns, just nu har vi en sexmånadershorisont. Men allt avgörs av vilka pengar vi får in. Får vi pengar till Afghanistan kommer vi lägga pengarna där. Där har 3 500 personer bidragit med 850 000 kronor för journalistik från Afghanistan.

Utöver era grundmedlemmar?

– Ja.

Vem blir er USA-korre?

– Vi kommer att ha två personer på plats, en amerikan och en svensk korre. Vem det är berättas om tre veckor, men vi sätter igång arbetet redan nu. Vi har också skribenter som gör Sverigekopplingen.

Hur går det för Blank Spot i stort?

– Det går bra. Vi har nästan 4 000 betalande medlemmar. Vi känner oss som en humla som envist flyger vidare. Det är småskaligt fortfarande, men det händer mycket. Afghanistanprojektet bevisar vår tes, att människor är vill betala för nischat och unikt material. Men alla kan läsa vårt material, vi tror inte på betalväggar för oss i dag.

– De starka globala attackerna på medier gynnar all kvalitetsjournalistik, det märker också vi. Uppkopplade världsmedborgare vill ha fler perspektiv och fördjupningar. Den trenden har bara förstärkts de två år vi har funnits.

Fler avsnitt
Fler videos