Gå direkt till textinnehållet

”Vi får se om de sätter en älgstudsare i ryggen på mig”

Vi ringde upp Gunnar Bergdahl, kulturchef på Helsingborgs Dagblad, den siste kulturchefen på en svensk dagstidning som utsetts direkt av tidningsstyrelsen.

Vad ska du göra när Sydsvenskan tar över HD?

– Jag har inte den blekaste aning, har inte ens haft ett möte med Sydsvenskans publisher Lars Dahmén om det än.

Du har kallat dig själv den siste mohikanen, den siste kulturchefen i landet som utsetts av tidningsstyrelsen. Hur blir din ställning efter samgåendet med Sydsvenskan?

– Vi får se om de sätter en älgstudsare i ryggen på mig. Sydsvenskan ska närstudera HDs tillgångar för att se hur man kan samordna och spara. Jag kan tänka mig att HDs kultur är en del av det som de tittar på. Det är inte som när HD och Nordvästra Skånes Tidningar gick samman. Då kunde vi från HD tillföra NST sådant som kulturbevakning. Sydsvenskan har redan en egen stor kulturdel.

Du oroade dig i Journalisten 2010 över att det till slut bara är TT Spektra som bevakar kultur och att vi får en DDR-liknande likriktning. Nu syndikerar Gota Media-koncernen litteraturkritiken. Börjar vi närma oss DDR?

– Det finns många ställen där man kan skriva om böcker. Men det har blivit svårare för kulturjournalister och kritiker att få betalt. Det gör att mångfalden och syret minskar gradvis. Kulturjournalistik kräver per definition mångfald. Risken är att det till slut bara är en eller ett par stora redaktioner som anser sig ha råd med det.

I samma intervju målade du upp en dyster bild av kulturjournalistikens framtid, men vägrade ändå att kalla dig pessimist. Hur ser du på framtiden i dag?

– I dag råder en postpolitisk kultursyn, allt ses som varor på en marknad. Det anses naturligt att allt kan köpas och säljas. Men jag tror inte på det. Det kommer att bli en strid om att man sätter prislappar på kulturen.

– När det gäller journalistik generellt håller alla med om att det behövs en yrkeskår som arbetar sakligt och granskande och har vettigt betalt för det. Vi kan inte bara lita till ett sillstim av oavlönade bloggare som tycker till. Det handlar om vilken journalistik vi vill ha.

Jag får travestera Per Ahlmark: Lycka till!

– Jag säger som Birgit Friggebo: We shall overcome.
 

Fler avsnitt
Fler videos