Gå direkt till textinnehållet

”Vi försöker vara folkbildande om Norrland”

Norrlandspodden med Sundsvalls Tidnings ledarskribent Sofia Mirjamsdotter och författaren och journalisten Po Tidholm kör ytterligare en säsong. Denna gång kommer de även ha gäster med i programmet.

Ni ska resa runt i Norrland denna säsong och ha med gäster. Varför Sofia Mirjamsdotter?
– Av flera skäl. Ska vi fortsätta att tala om Norrland behövs det fler röster och de rösterna finns ute i landet. För denna säsongen har vi varit i Kiruna och Jokkmokk. Genom att resa och träffa folk får vi mer att säga. Men grunden är densamma som förra säsongen. Jag och Po talar om norrländsk identitet.

Jag trodde att en podd handlade om att två personer sitter och pratar med varandra?
– En podd kan vara vad som helst. Sveriges Radio gör poddar som låter som ett radioreportage. Man kan göra som man vill.

Hur många lyssnare har ni?
– Jag kan inte ge någon exakt siffra. Vad vi vet låg vi förra säsongen etta på Itunes poddtopp, som är en lista över antalet nya som prenumererar på program. Det är över förväntan. Vi har gjort lite spridda mätningar som visar att vi har ungefär 20 000 lyssnare.

Annons Annons

Hur ofta sänder ni?
– Nu kommer det fyra nya avsnitt fram tilll sommaren som sänds en gång i veckan på de 18 tidningar som ingår i Mittmedia.

Hur har responsen från lyssnarna varit?
– Vi gjorde elva avsnitt 2014. Under hela våren har folk hört av sig och frågat när det kommer nya avsnitt. Vi trodde att ordet Norrland i titeln skulle vara avskräckande. Men vi har lyssnare från Skåne upp till Norrbotten. Vi verkar vara lika omtyckta av urnorrlänningar som skåningar. Norrlänningar har hört av sig och sagt att de äntligen fått höra några som pratar om dem. De som inte kommer från Norrland har sagt att de längtar hit.

Vad vill ni med podden?
– Vi försöker vara folkbildande om Norrland och tar upp aktuella saker som händer här och som inte får så stor uppmärksamhet i medierna.

Fler avsnitt
Fler videos