Gå direkt till textinnehållet

”Vi hade fantasifulla drömmar om att kunna nå 800”

Årets Grävseminarium i Malmö har attraherat en stor skara besökare. Nära 800 personer har anmält sig, vilket innebär att programmet utökas och föreläsningssalar byts.

Anders Malmström, grävgeneral, hade ni väntat er en så stor uppslutning?
­– När vi påbörjade arbetet hade vi fantasifulla drömmar om att kunna nå 800 besökare. Men med tanke på dagens läge för tidningsbranschen satte vi ett mer jordnära mål på 500, och hoppades på att kanske nå 600.

Vad innebär det att det är så många som kommer?
– Vi har flyttat om en del bland föreläsningarna för att ge mer plats åt de som det kommer att vara högt tryck på. Vi har också åtta nya programpunkter som vi ansåg inte fick plats förut. Bland annat kommer Susanna Skarrie, som är chefredaktör på Hem & Hyra, att tillsammans med frilansjournalisten Britt-Marie Citron prata om problem med att få ut offentliga uppgifter från myndigheter. Det är något som var en självklarhet förut, men som i dag blir allt svårare. En annan ny programpunkt är den politiske reportern Oliver Wright som ska prata om hur det är att bevaka regeringen i Storbritannien.

Vad beror det på att det kommer så många besökare i år?
– Huvudskälet är nog att folk tycks uppskatta vårt program. Vi fokuserar väldigt mycket på metodik och vi har bett våra föreläsare att uppmärksamma detta. Det är också kul att kunna erbjuda en mer internationell touch. Många har hört av sig och sagt att det är kul att det kommer personer de inte hört talas om förut.

Hur kommer incheckningen av alla besökare att gå?
– Vi ska försöka få in alla på ett så smidigt sätt som möjligt. Vi har förberett oss på att det skulle kunna bli så här mycket folk, så det ska nog gå bra. Vi ska se till att vi är tillräckligt bemannade så att alla besökare kan få hjälp.

Fler videos
Fler avsnitt