Gå direkt till textinnehållet

”Vi måste släppa fram olika åsikter”

”Vi är alldeles för PK i dag och rädda för att släppa fram olika åsikter. Vi måste lyssna även på dem som inte tycker som vi”. Det sade Lotta Gröning, krönikör i bland annat Expressen, när Journalisten anordnade debatten ”Åsiktspoliser och SD-troll, vart är debattklimatet på väg” på Bokmässan i Göteborg. Här kan du se hela debatten.

Lotta Gröning var orolig för dagens debattnivå, och menade att det var ett vidare problem än att bara gälla medierna. Samma bekymmer finns även hos de politiska partierna.

– De kör demokratin baklänges genom att tala om för folk vad de ska tycka. Vi måste ha demokrati och en levande debatt i samhället. I dag är det många röster som tystnat, för att de bara  mötts av hat och hot, när de deltagit i debatten på nätet.

Hon fick medhåll av Martin Aagard, medarbetare på Aftonbladet Kultur, som berättade om en småbarnspappa han varit i kontakt med som tidigare varit aktiv i kommentarsfälten men som inte längre vågade.

Annons Annons

– Vi journalister har det lättare. Vi kan få stöd av kolleger. Och som offentlig person och debattör måste jag kunna tåla hård kritik. Men många andra röster tystnar.

Under debatten diskuterades även det hårda debattklimatet på framför allt Twitter.

Adam Cweiman, ledarskribent på Göteborgs-Posten, framhöll att det var nätets kultur, att man ofta skriver innan man tänker. Och att många nog har ångrat en och annan tweet.

– Men det är bråken som plockas upp av medierna. Något annat efterfrågas inte.  Det gör att nätdebatten blir hårdare och mer konfronterande.

Men har medierna något ansvar för att tonen är så hård på Twitter? undrade Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten och moderator för debatten.

Adam Cweiman hade ett svar: impulskontroll.

– En lång, bra diskussion är alltid bättre. Vi borde också bli bredare när vi bestämmer vilka vi släpper in i debatten.

Fler avsnitt
Fler videos