Gå direkt till textinnehållet

”Vi måste ta ansvar för kulturen”

För andra året i rad är Hallpressen en av arrangörerna till Småland litteraturfestival, Smålit. ”Vi har ett ansvar för att vara med och skapa förutsättningar för kulturskapare och att få kultur att hända”, säger kulturchefen Anders Rydell.

Smålit arrangeras i år under två dagar, i Jönköping och Värnamo. Hallpressen är en av initiativtagarna och har en central roll för festivalen. Koncernens kulturjournalister och recensenter håller i samtal, tidningarna publicerar inför-artiklar och upplåter gratis annonsutrymme.

Varför ligger det i ert intresse att arrangera den här festivalen?
– Vi är en helt dominerande aktör vad gäller dagstidningar i regionen. Jag anser att vi inte bara objektivt kan bevaka det som sker på kulturscenen, utan vi har också ett ansvar för att vara med och skapa förutsättningar för kulturskapare och att få kultur att hända, säger Hallpressens kulturchef Anders Rydell.

Vad får ni tillbaka?
– Vi tjänar inga pengar, alla pengar som genereras går tillbaka in i projektet. Men vi har inflytande över innehållet och kan lyfta frågor som vi är intresserade av från ett kulturjournalistiskt håll, och bjuda in intressanta gäster att intervjua. Det genererar mycket redaktionellt material för oss.

– Och framför allt är festivalen för att visa våra läsare och potentiella läsare att vi är en viktig aktör i regionen.

Hur många litteraturfestivaler rymmer egentligen Sverige?
– Jag tror att människor bara har möjlighet att åka en viss sträcka för att delta i ett sådant här evenemang, så det finns utrymme för många lokala festivaler.

Smålit arrangeras den 4-6 februari. Gäster är bland andra författarna Åsne Seierstad, Theodor Kallifatides, Elisabeth Åsbrink och Johannes Anyuru. Det blir också samtal om journalistik hållna av frilansdistriktet Frilans Syd.

Fler avsnitt
Fler videos