Gå direkt till textinnehållet

”Vi ska belysa hur svensk fotboll styrs”

Han har utsetts till Årets sportjournalist och syns oftast i rutan när TV4 sänder herrlandslagets matcher. Men när folk ser Olof Lundh tänker nog de flesta ändå på Zlatan Ibrahimovic. Han är trots allt en av få journalister som vågat kritisera världens mest kända svensk och nu debuterar han med en bok om maktspelet bakom kulisserna i svensk fotboll.

Född och uppvuxen i Lund med en lång rad läkare i familjen var vägen utstakad. Olof Lundh skulle minst bli civilingenjör. Men han var alldeles för ointresserad av teknik, så i stället blev han klar journalist vid 30 års ålder, vilket var sent enligt honom. Men det gav honom också ett driv han kunnat utnyttja.

Som fotbollsreporter är han lite annorlunda. Olof Lundh är ingen fanatiker som studerar löpvägar och han erkänner också öppet att han är mycket mer intresserad av allt som händer runt omkring än på själva planen. I boken som fått titeln Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll framstår också Olof Lundh som Sportbladets Erik Nivas motsats.

Han skriver inte pulserande texter om fotbollens betydelse i utsatta kåkstäder. Han skriver hårda nyheter om förbundet, miljonförluster, maktspel och svassandet runt en viss Zlatan Ibrahimovic.

Annons Annons

Olof Lundh menar också att förbundet smeker superstjärnan medhårs, samt att få journalister vågar kritisera samma stjärna. Även om kåren enades tillfälligt efter händelsen förra året på den presskonferens när Zlatan, i egenskap av lagkapten för herrlandslaget, attackerade honom från podiet. Zlatan sade bland annat att det är ”en extra kick när du får ont i magen” efter att Olof Lundh ställt en fråga om pengar till honom.

– Även om det här blev stort i medierna kan jag fortfarande efterlysa att någon skulle ställt frågan till Zlatan varför han sade så? Jag kan inte ställa den frågan själv, och det gjorde ingen på nästa landslagssamling eller senare heller. Varför? Det får du fråga dem om, säger han.
 
För ett pressat förbund som förlorar miljoner varje år på Friends arena, enligt Olof Lundhs källor, är Zlatan dock viktigare än någonsin. Han säljer biljetter. Han lockar sponsorer och han kan ge förbundet sportsliga framgångar som är värda 100-tals miljoner.

De här frågorna är också en av anledningarna till att han ville skriva boken.

 – När jag började skriva framstod ett mönster, bristen på insyn kring hur förbundet hanterar Zlatan, Friends arena som blöder ekonomiskt, och maktspelet i förbundet. Det var en av drivkrafterna, säger han.
 
Lundh backar inte för något ämne. Men han ifrågasätter varför andra gör det.

– När det gäller maktspelet inom förbundet uteblir det oftast på nyhetplats hos andra medier. Jag vet inte varför många journalister inte berättar om det, såklart är det lite mer komplicerat än att beskriva hur Zlatan sköt från 120 meter. Man kanske stör relationerna med förbundet? En del av vårt uppdrag är ändå att belysa hur svensk fotboll styrs, menar han.

Olof Lundh tror också att kåren, i backspegeln, kommer att skämmas över delar av bevakningen under Zlatan-eran.

– Det finns oerhört mycket journalistik som gjorts om honom som är väldigt utslätad, även om också en del såklart är bra. När han sitter och pratar om sig själv i tredje person i intervju efter intervju och nästan ingen reagerar? Medan kändisar som Dolph Lundgren och andra fått löpa gatlopp för motsvarande grejer. Men jag orkar inte kritisera det mer just nu, det blir alltid en sådan flodvåg med folk som hatar en på sociala medier.

Fler avsnitt
Fler videos