Gå direkt till textinnehållet

”Vi ska ha ett valerbjudande för alla”

Supervalåret 2014 är alldeles strax här. På SVT styr programchefen Eva Landahl över valbevakningen. – Vi kommer att satsa i alla genrer och på alla plattformar, för att kunna nå alla på totalen.

Sveriges Television lägger störst tyngd vid riksdagsvalet, som man kommer att bevaka genom både intervjuer, humorprogram, debatter och granskningar.

– Det blir också ett särskilt fokus i nyheterna på olika sätt och på olika plattformar. Ambitionen är att vi ska ha ett valerbjudande för alla på något sätt, säger Eva Landahl.

På webben utvecklar SVT sin valkompass som på ett lekfullt sätt ska visa tittarna var de står ideologiskt men också ge djupare kunskaper om olika politiska sakfrågor. Vi kan också vänta oss andra ansikten än de som brukar bevaka politik, riktade mot första- och andragångsväljarna. Förra valet gjorde programledaren Gina Dirawi karaktärer som kommenterade samhället på SVTs webb.

Valbevakningen drar igång på riktigt i mitten av januari med en första valsajt och ett samtalsprogram där psykoterapeuten Poul Perris möter partiledarna i ”närgångna samtal” om dem och det som format deras värderingar.

Varför tar ni det greppet?
– Vi försöker jobba mycket mer med ett utifrån-in-perspektiv. Jag har jobbat med många val, men jag inser nu att vi haft ett rätt svagt publikperspektiv. Och vi vet från SOM-institutets undersökningar att ideologier och värderingar spelar stor roll för människor när de gör sitt politiska val på valdagen. Vi brukar vara ganska sakfrågefokuserade på SVT – men vad är det för ett samhälle som partiledarna vill skapa med sin politik, och var har de sina värderingar ifrån? Det har vi valt att sätta fokus på i den här bevakningen, säger Eva Landahl.

– Partiledarna själva säger också att det är första gången de haft möjlighet att prata på det här sättet – om varför till exempel frihet eller jämlikhet är viktigt för dem.

Kommer ni att låta det perspektivet prägla resten av bevakningen också?
– Jag tror att det kommer att prägla mer allmänt. Men det beror på vad som händer, får vi stora skandaler vet vi att alla kommer att bli fokuserade på det. Men det här har väckt en diskussion hos oss. Jag har nog aldrig sett partiledarna vara så öppna kring sina personliga drivkrafter och hur de ser på ideologin som deras partier vilar på. Det vore väl fasen om vi inte skulle ta med oss en del av de frågeställningarna in i det övriga valarbetet.

EU-valet är en större utmaning än riksdagsvalet?
– Så är det, det är svårt att göra det begripligt. Men om vi blandar och ger lite och försöker väcka intresset för politik så är min förhoppning att vi ska få människor att vilja gå och lägga sin röst i EU-valet. Det är ju demokrati det handlar om.

Fler avsnitt
Fler videos