Gå direkt till textinnehållet

”Vi vill ha ett modernare uttryck”

Christina Ågren, SVTs programchef för lokala nyheter, bemöter i en intervju med Journalisten kritiken från anställda om det nya formatet i de lokala nyhetssändningarna.

Som Journalisten kunde berätta på onsdagen kommer SVT att ta bort programledarna i de lokala nyhetssändningarna på morgnarna, något som skapat oro och missnöje bland medarbetarna.

– Anledningen till att vi gör den här förändringen är att vi vill få ett mer modernt uttryckssätt i våra lokala treminuterssändningar på morgonen, bli mer lokala, kunna uppdatera enklare samt också kunna lyfta fram våra lokala profiler, så att sändningarna blir mer lokala, säger Christina Ågren, programchef för SVTs lokala nyheter.

Ni blir mer lokala genom att lyfta fram reportrarna och ta bort programledarna?
– Ja. Vi har programledare på väldigt få orter i dag. Reportrarna är lokala profiler.

Annons Annons

Blir det ”modernare” att ta bort programledarna?
– Det är ett annat uttryck som vi jobbar med. Sen ska det sägas att vi är en del av SVTs stora morgonerbjudande, vi hänger i hop och är inga enskilda öar. Det här bygger på ett samarbete i hela morgonpaketet, där vi har programledare som tar de stora delarna. Det här handlar om tre minuter långa uppdateringar från det lokala perspektivet i detta paket. Vi har inga planer på att ta bort programledarna på kvällen när vi har längre och mer uttömmande sändningar.

Vad säger du om kritiken från anställda och skyddsombud om problemen med arbetsbelastning och teknik?
– Jag förstår den oron för så blir det när man förändrar. Den oron måste vi ta på största allvar naturligtvis. Samtidigt är det lite tidigt i processen. Vi har precis börjat med piloter och följer upp efter dem och kommer att utvärdera och följa upp under sommaren också naturligtvis. Vi har haft en jättebra dialog med facket måste jag säga kring de här frågorna.

Men klubben tycker att ni stressar igenom beslutet, vad säger du om det?
– Vi ska i luften vid midsommar ungefär, så vi har ganska god tid på oss. Vi gör också bedömningen att det är bättre att börja med det här under sommaren, eftersom det är en lugnare period och morgonsändningarna börjar senare på dagen. Men vi ska göra allt vi kan för att få en bra övergång, säger Christina Ågren.

Fler avsnitt
Fler videos