Gå direkt till textinnehållet

”Vi vill inte ägas av riskkapitalister”

Vi vill inte ha riskkapitalister som ägare. Det säger Mitt i-tidningarnas medarbetare efter beskedet att Stampen vill sälja dotterbolaget Lokaltidningen Mitt i Stockholm.

På Mitt i-tidningarna är man luttrade. Det är inte första gången som tidningarna är ute till försäljning.

– Vi vill inte ha en riskkapitalist som gör om tidningarna till något helt annat än vad de är i dag. Vi skulle föredra en tidnings­ägare som tänker långsiktigt, någon som vill satsa på oss. Mitt i har nämligen en stor potential att utvecklas. Tidningarna anses vara en seriös nyhetsförmedlare, och vi vill ha en köpare som förvaltar detta, säger Caroline Cederquist, journalistklubbens ordförande på Mitt i.

Vid årets grävseminarium i Umeå tilldelades Jani Pirttisalo, reporter på Mitt i Huddinge, en Guldspade för sitt avslöjande om att kommunen hade en hemlig kö till billiga villor att hyra.

– Det är ett bevis på att vi har duktiga nyhetsjournalister.

Enligt tidnigen Resumé skulle priset på Mitt i-tidningarna ligga på 650 miljoner kronor.

– Vi önskar ibland att vi ägde oss själva, kunde stå på egna ben och inte vara någons mjölkko. Mitt i går med vinst på flera miljoner i en bransch som tyvärr blöder. Men ett pris på 650 miljoner skulle innebära att varje medarbetare investerade fyra fem miljoner ur egen ficka, säger Caroline Cederquist.

Stampens styrelseordförande Tomas Brunegård vill inte kommentera om 650 miljoner är den summa man vi vill ha för Mitt i-tidningarna:

– Det återstår att se vad priset blir. Ett prospekt har gått ut och processen är igång.

Varför sälja Mitt i-tidningarna som går ekonomiskt bra?
– Det stämmer att Mitt i-tidningarna går bra. Det är ett naturligt steg ur många aspekter. Både finansiellt och verksamhetsmässigt, säger Tomas Brunegård.

Thomas Nyhlén, Mitt i-tidningarnas VD, säger att han är nöjd med sin nuvarande ägare.

Om ni blir sålda, vad vill ni ha ut av den nya ägaren?
– Vi tror att innehållet är viktigt. Vi lägger resurser på att ha en stor redaktion som tar fram eget material, och hoppas att den eventuella nya ägaren sympatiserar med den arbetsmetoden.  Det är nämligen anledningen till att vi hittar nya läsare och växer som produkt, säger han.

Blev ni överraskade att Stampen ser över om en eventuell försäljning av Mitt i-tidningarna?
– Inte speciellt. Mitt i har haft ett stort antal ägare under de 30 år som tidningarna funnits. Tidningarna har varit ägd av personalen, tillhört Dagens Nyheter, den danska tidningskoncernen Søndagsavisen och Stampen sedan 2008. Ur vårt perspektiv är det inget drastiskt.
Stampen köpte Mitt i för 560 miljoner kronor.

Stefan Melesko, docent i medieekonomi, tror att de som skulle vara intresserade av att köpa Mitt i-tidningarna är tidningskoncerner som vill stärka sin position på Stockholmsmarknaden, om priset inte blir orimligt högt.

– Då finns det inte så många att välja på: Dagens Nyheter och Schibsted genom Svenska Dagbladet. Dagens Nyheter borde ha köpt tidningarna redan 2008. Nu får de en andra chans, om de är intresserade. Schibsted är dessutom delägare i Metro Stockholm, vilket visar att de är intresserade av Stockholmsmarknaden och SvD skulle bli mycket starkare med en komplettering med Mitt i-tidningar. Sedan finns även den andra gratistidningskoncernen: Direktpress, säger Stefan Melesko.

Schibsted äger 33 procent av Metro Stockholm.

Enligt Martin Alsander, VD och koncernchef för Stampen Media Group, finns det inga planer på att se över en eventuell försäljning av dotterbolaget Promedia, med tidningar som VLT, Nerikes Allehanda och Länstidningen Södertälje.

Fotnot: Lokaltidningen Mitt i Stockholm AB är ett dotterbolag till Liberala Tidningar i Mellansverige AB som ägs till 55 procent av Stampen, 25 procent av Mittmedia och 20 procent av Eskilstuna-Kuriren.

Fler videos
Fler avsnitt