Gå direkt till textinnehållet

”Vi vill värna om de skrivande reportrarna”

Nära häften av alla redigerare och sidplanerare ska bantas från NWT-koncernen. Trots det menar ledningen att kvalitén på tidningarna inte kommer att sänkas, då det nya redigeringssystemet tar hand om en stor del av det gamla jobbet.

Det nya förslaget från ledningen innebär att 12 av NWT-koncernens 20-25 tjänster som redigerare eller sidplanerare kommer att försvinna.

– Vi tittar på den personal som i huvudsak inte bidrar med redaktionell text, utan personer som redigerar eller planerar in artiklar på sidorna. Vår utgångspunkt är att vi värnar om de skrivande reportrarna och försöker rationalisera i leden mellan läsarna och reportern. Vi tror inte det här kommer påverka det redaktionella innehållet, säger Mats Muregård, NWTs VD.

Störst neddragningar är att vänta vid det centrala redigeringsnavet i Karlstad, där handlar det i dagsläget om 4,8 tjänster. Koncernens mindre tidningar ser ut att klara sig bättre.

Annons Annons

– Våra tredagarstidningar drabbas inte av detta förslag, i alla fall inte sett till neddragningar på personal. Där är det redan en tajt organisation utan sidplanerare och få redigerare, säger Mats Muregård.

NWT har nyligen gått över till systemet Newspilot. Ett redaktionellt system där de nu uppgraderar till den senaste tekniken. Det här gör att man kan spara in på tjänster menar ledningen.

– Här finns det nya möjligheter att hantera redigeringen på ett bättre sätt. De som blir kvar ska alltså inte springa fortare utan snarare plockar vi bort arbetsmoment som inte längre behövs, Säger Muregård.

Förhandlingarna mellan Journalistklubben och ledningen fortsätter nästa vecka. I januari hoppas NWT vara igång med nya organisationen.

Fler avsnitt
Fler videos