Gå direkt till textinnehållet

Vilks föreläsning ställs in

En föreläsning som skulle hållas av Lars Vilks på Karlstad universitet har ställts in. Skolan menar att man inte kan garantera säkerheten för studenter och personal.

Lars Vilks var inbjuden av utrikespolitiska föreningen på Karlstad universitet i mars. Föreläsningen skulle hållas i skolans aula men har nu avbokats då skolan anser att man inte kan garantera säkerheten för studenter och personal.

”Föreläsningen skulle handla om yttrandefrihet, särskilt för konstnärernas del. Jag skulle gå genom några fall för domstolar, Mapplethorpe, Serrano. Dessutom ta upp aktualiteter som Tania Bruguera och Artur Zmijewski. Jag skulle också säga något om Charlie Hebdo-saken och något om hur det gick till i Köpenhamn,”skriver Lars Vilks i ett mail till Journalisten.

Jan Gambring, säkerhetsansvarig på Karlstad universitet säger att man fört dialog med säkerhetspolisen om den ökade hotbilden som finns mot Lars Vilks och utifrån det beslutat att avboka föreläsningen.

”Yttrandefriheten vid universiteten bestäms med andra ord genom tillräckligt mycket våld”, skriver Lars Vilks på sin blogg.

Fler videos
Fler avsnitt