Gå direkt till textinnehållet

Vill höja avgiften för dem som tjänar minst

Journalistförbundets styrelse (FS) föreslår höjda medlemsavgifter enligt en ny avgiftstrappa. De som tjänar minst får största höjningen. Samtidigt vill FS minska den årliga avsättningen till konfliktfonden.

Enligt FS förslag ska de som tjänar över 42 000 kronor i månaden betala den högsta medlemsavgiften på 355 kronor i månaden, en höjning med 20 kronor. De som tidigare betalat den lägsta avgiften om 50 kronor i månaden får en höjning på 55 kronor till 105 kronor i månaden. Seniorer, studenter och passiva medlemmar ska fortsätta att betala 50 kronor per månad enligt förslaget.

Höjningarna beräknas ge cirka 1,5 miljoner kronor mer i intäkter per år till Journalistförbundet. Dessutom vill FS ha möjlighet att höja avgifterna med fem procent 2017.

Samtidigt vill FS att den årliga avsättningen till konfliktfonden sänks från nuvarande sex procent av fondens värde till en procentsats som motsvarar journalistavtalens genomsnittliga värde. Journalistförbundet har tillgångar som motsvarar 132 procent av målet för konfliktberedskapen.
 

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos