Gå direkt till textinnehållet

Vite mot spelreklam på nätet står fast

Aftonbladet och Expressen kan få betala 45 000 kronor i vite per dag om de fortsätter med utländska spelannonser på sina sajter. Detta enligt en dom i förvaltningsrätten. Båda tidningarna tänker överklaga. UPPDATERAD

Journalisten har tidigare berättat om Lotteriinspektionens beslut om vitesföreläggande mot de båda kvällstidningarna. Besluten togs redan 2013, men har överklagats av tidningarna till kammarrätt och förvaltningsrätt.

Förvaltningsrätten i Linköping avslår nu tidningarnas överklagande. Lotteriinspektionen har haft fog för sitt beslut, menar rätten. 

Kvällstidningarna har bland annat hävdat att vitesföreläggandet inte är tillräckligt väl avgränsat samt att den svenska lotterilagstiftningen strider mot EU-rätten. Argument som förvaltningsrätten alltså underkänner.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén meddelar Journalisten att tidningen kommer att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen. Det kommer även Expressen att göra, skriver chefredaktör Thomas Mattsson i ett mejl:

– Vi kommer självklart driva denna viktiga fråga vidare, möjligheten att få sprida också reklambudskap är en viktig del av tryckfriheten och dessutom är spelreklam en viktig finansiering av journalistik i olika former, skriver han.

Mattsson menar vidare att det är ”stötande att en statlig myndighet försöker stoppa lagliga, börsnoterade svenska spelbolags möjligheter att annonsera inom EU genom att vilja beivra reklamen i Sverige, men denna otidsenliga ordning kommer ju rimligen att ersättas av en mer modern licensmodell vad det lider. Under tiden står vi upp för informationsrätten.”

Tidningsutgivarna, TU, protesterar också mot förvaltningsrättens beslut.

”TU delar inte Förvaltningsrättens uppfattning. Högsta Domstolen har tidigare klargjort att främjandeförbudet strider mot EU-rätten. Domarna kommer därför att överklagas. TUs uppfattning är, i avvaktan på detta, att främjandeförbudet i lotterilagstiftningen, strider mot EU-rätten och därför inte kan tillämpas”, skriver organisationen.

Fler avsnitt
Fler videos