Gå direkt till textinnehållet

Vitrysk journalist fick Nobelpriset

Det blev den vitryska journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitj som får Nobelpriset i litteratur. Hon skriver bland annat för Göteborgs-Posten. 

Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef, säger så här om Svetlana Aleksijevitj till sin tidning

"Hon är bosatt i Vitryssland och skriver på ryska. Hon gör en form av kollektivromaner, en hybrid mellan dokumentär, reportage och skönlitteratur. Hon låter den ryska erfarenheten, genom hundratals röster, komma till tals om åren under andra världskriget, till exempel, där låter hon bara kvinnorna komma till tals".

Svetlana Aleksijevitj är född i Ukraina 1948 och uppvuxen i Vitryssland. Under 60-talet utbildade hon sig till journalist vid universitetet i Minsk. Efter studierna arbetade hon som bland annat redaktör och journalist, men även lärare.

Annons Annons

Hennes journalistiska sida märks också i hennes författarskap och hon är känd för just sina dokumentärromaner. Hon har bland annat skildrat soldatmödrar i boken Zinkpojkarna (1989) och i boken Bön för Tjernobyl (1996) är utgångspunkten människors historier från tiden efter Tjernobylkatastrofen.

År 2000 flydde författaren till Västeuropa efter att ha utsatts för påtryckningar och trakasserier av Lukasjnkoregimen.

Svetlana Aleksijevitj är också en återkommande skribent i Göteborgs Posten där hon bland annat skriver krönikor om det politiska läget på andra sidan Östersjön.

Svetlana Aleksijevitj var också favorit på flera av landets kulturredaktioner, vilket Journalisten tidigare skrivit om här.

Fler videos
Fler avsnitt