Gå direkt till textinnehållet

VLT klandras för omaskad övervakningsfilm

Vestmanlands Läns Tidning bröt grovt mot god publicistisk sed när den publicerade en övervakningsfilm där en av två kvinnor är omaskade. Det slår PON fast.

VLT publicerade den 2 juni förra året en artikel om två kvinnor som misstänktes ha länsat en åldrings Ica-kort genom att köpa dyra varor, på en namngiven ort. Till artikeln publicerades ett foto från en övervakningsfilm från affären där kvinnorna begick det misstänkta brottet. En av kvinnorna syntes tydligt.

Samma kväll publicerade VLT i sitt webb-TV-program Brottsplats hela övervakningsfilmen. Bara en av kvinnorna var maskad av redaktionen; hennes identitet var känd av polisen. Den andra önskade polisen komma i kontakt med, enligt VLT.

Reportern och en bisittande polis kommenterade filmen. De sade bland annat att kvinnorna begått ”ett av de fegaste brotten som finns” och ”ett väldigt ynkligt brott”.

Annons Annons

Fem dagar senare publicerade VLT en ny version av filmen, där båda kvinnorna nu var maskade. VLTs utgivare skrev samtidigt i ett blogginlägg att även den andra kvinnan nu var identifierad, men att hon inte varit det vid det första publiceringstillfället.

Den omaskade kvinnan, som anmälde VLT till Allmänhetens pressombudsman, berättar dock att hon hade vänt sig till polisen redan innan VLT publicerade övervakningsfilmen vid första tillfället. Detta hade utgivaren känt till.

VLTs utgivare medger till PO att så var fallet. ”Trots det valde vi att publicera programmet och en timme efter publiceringen berättade vi att kvinnan gett sig till känna”, skriver VLT.

Orsaken till att VLT ändå publicerade filmen var enligt utgivaren att kvinnan ännu var brottsmisstänkt och utredningen i ett tidigt skede.

PO skriver i sin bedömning att VLTs grund för att publicera omaskade bilder ”försvagades betydligt” när det stod klart att polisen hade kontakt med kvinnan. Även VLTs argument för att låta filmen ligga kvar omaskad i flera dagar – att bidra till att polisen fick in fler vittnesuppgifter – haltar, anser PO.

Pressens opinionsnämnd håller med PO om att VLT bör klandras, men slår fast att fällningen bör gälla grovt brott mot god publicistisk sed.

Skadan som tillfogats anmälaren har förstärkts av att anmälaren i VLTs program pekats ut som skyldig till ett ”fegt” och ”ynkligt” brott, anser PON.

Fler avsnitt
Fler videos