Gå direkt till textinnehållet

YA klandras: tjänsteman fick inte bemöta anklagelser

Ystads Allehanda klandras av Pressens Opinionsnämnd, PON, för att inte ha gett en flyktingsamordnare möjlighet att bemöta anklagelser om stöld och sexuella inviter.

Det var i mars 2011 som Ystads Allehanda hade en artikel om att en kommunal tjänsteman var misstänkt för stöld. En anonym kvinna berättar att hon och andra flyktingar pressats att betala pengar till flyktingsamordnaren och att tjänstemannen gjort sexuella inviter. I en artikel som publicerades i april skrev tidningen att flyktingsamordnaren blivit uppsagd.

Artiklarna anmäldes av flyktinghandläggaren. Han ansåg att han blivit utsatt för grovt förtal och att han inte getts möjlighet att försvara sig.

I sitt svar till PO skriver Ystads Allehanda att de försökt få en kommentar från samordnaren, utan att ha lyckats. Ystads Allehanda valde att inte ta in en insändare från samordnaren eftersom tidningen ansåg att det skulle skada honom ytterligare.

Annons Annons

PO anser att Ystads Allehanda ska klandras eftersom tidningen inte gett handläggaren möjlighet att bemöta påståendena i artiklarna. Samma uppfattning har PON, som finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos