Gå direkt till textinnehållet

”Kräv att de fixar domstolsbeslut”

Kritiken mot att polisen gick igenom DN-fotografens kamera fortsätter. Nils Funcke, expert i tryckfrihetsfrågor, menar att inga enskilda poliser bör besluta om sådant: ”Som journalist ska man protestera våldsamt om man råkar ut för något sådant och kräva att de fixar ett domstolsbeslut.”

Journalisten har i dag skrivit flera artiklar om Lars Epstein, journalist sedan 45 år tillbaka, som i går greps av civilpoliser när han fotograferade barn vid en kulturfestival på Norrbro i centrala Stockholm.

Epstein, som länge arbetat för DN, berättar för Journalisten att poliserna gått i genom hans kamera vid gripandet. Det kan vara ett brott mot grundlagen eftersom det kan finnas källskyddat material i kameran. Epstein släpptes kort senare och fick tillbaka kameran.

Nils Funcke är journalist och expert i yttrandefrihetsfrågor:

– Det låter som att polisen har tänkt med batongen när de sett Epstein fotografera barn. Det naturliga är ju att ta reda på vem personen är och varför han är där. Det är ju avgörande för den fortsatta hanteringen av ärendet, menar Nils Funcke.  

Dock ska man inte som journalist tro att man automatiskt är fredad från polisingripanden.

– Det är inte så att man kan man gå omkring och ofreda barn genom att fotgrafera dem på ett närgånget sätt. Det beror på situationen och hur polisen har uppfattat det som sker. Jag säger inte att det var fel av dem (poliserna) att gå fram och fråga vem Epstein var och vad han gjorde. Men om han kan ge ett rimligt svar på den frågan, och vad hans syfte är, så borde det stannat vid det, säger Funcke.

När det gäller polisens hanterande av källskyddet i sådana här situationer är Nils Funcke tydlig.

– Om de ska gå igenom kameran så måste det finnas en tydlig brottsmisstanke. Dessutom får man absolut inte gå igenom en journalists arbetsmaterial utan att journalisten i fråga och eventuellt även dennes försvarare är närvarande. Som reporter ska man protestera våldsamt om man råkar ut för något sådant och kräva att de fixar ett domstolsbeslut på att de har rätt att gå igenom kameran. Detta är inget beslut som den enskilde polismannen bör fatta.  

Är det här ovanligt skulle du säga?
– Det är nog relativt ovanligt, jag vet att det finns ett annat fall där JO riktade skarp kritik mot Tullverket. De hade gått igenom en reporters kamera, mobiltelefoner och dator när han kom tillbaka från Thailand. JO kritiserade också detta starkt, eftersom det skedde utan att journalisten fick närvara, säger Nils Funcke.  

Journalisten har tidigare berättat om JO-kritiken mot Tullverket.

Journalisten har tidigare i dag varit i kontakt med polisen om gripandet av Lars Epstein. De ville ännu inte kommentera händelsen utan bad om att få återkomma i ärendet.

Fler avsnitt
Fler videos