Gå direkt till textinnehållet

”Jag kallar mig själv för Sveriges yngsta tant”

Solveig Voyce provade på journalistyrket första gången i årskurs åtta och har nu, som 28-åring, blivit chefredaktör för Säffle-Tidningen. Hon värnar om lokaljournalistiken och vill införa läsarluncher.

Säffle är ingen stor stad, det bor 15 466 invånare i kommunen. Men det finns en lokaltidning som kommer ut tre gånger i veckan, och den tycker nya chefredaktören Solveig Voyce är viktig att bevara.
– Säffle-Tidningen är unik. Det finns ingen annan redaktion på hela jordklotet som skriver så mycket om Säffle som vi gör.

Redaktionen ligger centralt och det mesta finns tillgängligt på gångavstånd, något som Solveig Voyce uppskattar.
– Jag tycker om att gå ute på gatorna och prata med folk. Vi som jobbar på redaktionen är ganska kända i stan och brukar förknippas med tidningen. ”Hej Säffle-Tidningen”, säger folk när de möter någon av oss.
Solveig Voyce är 28 år och tog den 1 januari över chefredaktörskapet efter Sven-Erik Dahlström, som gick i pension. Hon blir den fjortonde chefredaktören och ansvarige utgivaren i ordningen och den första kvinnliga på tidningen.
– Det är verkligen jättekul att jag fick den här tjänsten. Det är en dröm som jag har haft sedan jag första gången provade på att jobba som journalist.

Att bli chefredaktör och ansvarig utgivare innebär mycket jobb och nya arbetsuppgifter, så hur ska du hinna med allt?
– Det handlar om planering. Jag har alltid haft mycket saker för mig och är expert på att planera. Jag vill inte bli sittande på redaktionen, utan vill även komma ut och träffa folk.
För att stärka sin position som chef har hon läst en kurs i organisation och ledarskap på distans i Skövde och i vår ska hon gå en kurs i Stockholm. Det hon känner sig mest främmande inför är den ekonomiska biten, men hon vet att hon har folk runt omkring sig som stöttar.  

—-

Hon är även väldigt mån om sina läsare och tror att lokaljournalistiken kommer att överleva längre än den rikstäckande journalistiken, som måste konkurrera med nya mediekanaler.
– Vi är ensamma om våra nyheter och lägger bara ut 20 procent av dem på nätet. Vill man ha mer får man köpa tidningen.
– Lokaltidningarna är även specialister på att uppmärksamma individer, vi tycker att det är lika viktigt att porträttera kommunalrådet som dagisbarn. Säffleborna prenumererar på Säffle-Tidningen för att få reda på vad som händer i bevakningsområdet och för att få läsa om sina nära och kära. Under en vecka 2011 hade vi 283 Säfflebor i tidningen, det säger en del om hur viktiga vi tycker att de är.
Säffle-Tidningens upplaga har, i takt med invånarantalet på orten, sjunkit de senaste åren och ligger nu kring 5 500 exemplar.

—-

– Familjemedlemmarna ska slåss om tidningen, det ska finnas något för alla. Många läser tidningen på jobbet i stället för att prenumerera, men eftersom Säffle-Tidningen kommer ut tisdag, torsdag och lördag så är vår målsättning att de ska vilja läsa tidningen även hemma på helgen och inte vänta tills de kommer tillbaka till jobbet på måndagen. Då måste de antingen köpa lösnummer eller teckna en prenumeration.

Många reagerar på att Solveig Voyce är ung. Men det är inget som hon själv har reflekterat över.
– Jag känner mig inte så ung, jag brukar kalla mig själv för Sveriges yngsta tant. Jag går och lägger mig tidigt på kvällarna, löser gärna korsord och smörjer in fötterna innan jag somnar, säger hon och skrattar.  
Läs hela intervjun med Solveig Voyce i nummer 3 av Journalisten.

Prenumerera här.

 

Fler avsnitt
Fler videos