FOTO: Tor Johnsson

"Jag vill inte visa familjen allt som skrivs om mig"

11 november, 2016

Hon prickar in alla hörnstenar som retar upp näthatarna. Judinna, kvinna, feminist, vänster, präst, samt en offentlig person som brinner för det mångkulturella samhället. Efter 25 år som chef har Helle Klein hittat sitt eget sätt att tackla hatet och hoten.

I min jakt på vem Helle Klein är bortom den kända opinionsbildaren och erfarna chefredaktören ringer jag ett gäng samtal och skickar mejl till flera av hennes gamla kolleger. Nästan ingen som jobbat med henne under de 25 år hon varit chefredaktör, politisk redaktör och rikskänd opinionsbildare har ett ont ord att säga om henne. Full av energi. Ger mycket. Har stor portion humor trots allt hat hon fått utstå. Superlativen haglar över Helle Klein.
Men mer om det senare.

Hon växte upp i Lund med en mamma från arbetarklassen och en pappa som kom från en liberal, akademisk bakgrund. Det uppstod många diskussioner om politik och samhälle vid middagsbordet. Tidigt fick Helle Klein, som älskade skateboard lika mycket som föreningslivet, lära sig att argumentera för sin sak.
Helle som var engagerad i såväl SSU som svenska kyrkan hittade snabbt sin gudstro.
Eller var det skådespelardrömmarna som var allra först?
Klart är i alla fall att hon, via konfirmationsprästen Tommy, träffade en kyrka som klarade av att möta en ung person med värme och ett sammanhang. De lyssnade på henne, fångade upp hennes tankar och gav uttryck för en världsbild som stämde väl överens med hennes egen. För henne var frälsningen inte en blixt från klar himmel.
– Det handlade mer om att växa in i ett sammanhang där gudstron kom med tiden, berättar hon.

Få kan ta en publik eller argumentera så effektivt som Helle Klein, säger en person som mött henne i debatt. Det är nog där teatern kommer in i bilden gissar hon själv när jag frågar henne om saken. Jag försöker problematisera lite och undrar om det varit svårt att vara kvinnlig chef och debattör i sin generation och om hon tycker att hon behövt lägga sig till med ”typiskt manliga attribut för att bli lyssnad på”. Hon håller inte med.

En annan jag pratar med beskriver henne som en wizkid som tidigt visste vart hon skulle. Klart är att hon som tonåring gick teaterutbildningar, var med och startade en rad små egna tidningar med namn som Kulan, Tvärdrag och 800 grader och utbildningen till präst började hon redan som 18-åring.

Som 15-åring skrev hon i Kyrkans Tidning och tre år senare, medan hon utbildade sig till präst, började hon skriva ledare och krönikor i Örebro-Kuriren. Som 25-åring kom samtalet från chefen vid samma tidning som undrade om hon ville ta över chefredaktörsposten.
– Det här var under en tid när A-pressen ägde tidningen och jag minns mötena i Stockholm med de andra chefredaktörerna som en samling äldre herrar, som gärna drog olika typer av sexistiska skämt över en whiskey, säger Helle Klein.
Hon var inte bara ensam kvinna vid A-pressens chefsträffar.
Hon var även yngst.

Läs hela personporträttet av Helle Klein i senaste numret av Journalisten. Prenumenera här

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kerstin Påvall Ragab lör, 2016-11-12 13:09

Som gift med en egyptier får jag ibland förklara skillnaden mellan arab och muslim. Det första är en språkgrupp, det andra en abrahamitisk religion. Hur tänker Klas Granström när han redan i ingressen slår fast att Helle Klein är judinna? Hon är konfirmerad och prästvigd, alltså kristen. Hon kan inte vara både judinna och kristen. Möjligtvis född i en semitisk/judisk familj. Har hon själv kommenterat texten?

Inlagt av Klas Granström mån, 2016-11-14 10:50

Hej Kerstin! Det här är Helle Kleins egna ord och beskrivning. 

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies