Gå direkt till textinnehållet

Personporträtt av Agnes Stenbom gjort av AI

Efter att Journalisten skrivit färdigt personporträttet på Agnes Stenbom bad vi ChatGPT att skriva ett. Så här blev AIs version:

Hela denna text är gjord av AI (läs mer i faktarutan och i senaste numret av Journalisten):

Agnes Stenbom – Innovatören som vill forma journalistikens framtid

Med ett uppdrag att navigera framtidens nyhetslandskap och en passion för att kombinera teknologi och journalistik, är Agnes Stenbom en kraft att räkna med i mediebranschen. Som chef för Schibsteds InLab och industridoktorand vid KTH arbetar hon med att utforska hur nyhetsmedier kan möta kommande generationers behov.

Så instruerades ChatGPT

Journalistens reporter bad ChatGPT att skriva ett 8 000 tecken långt personporträtt, som löpande text med rubrik, ingress, brödtext och faktaruta. Vi bifogade transkriberingstjänsten Good Tapes utskrift av vår timslånga intervju med Agnes Stenbom (efter att flera namn och andra fel i transkriberingen hade korrigerats).

ChatGPT producerade texten på mindre än 30 sekunder, men skrev bara drygt 3 000 tecken, inte 8 000.

Agnes Stenbom beskriver sig själv som en person som alltid varit fascinerad av medier och deras roll i samhället. Redan som barn skapade hon egna tidningar och experimenterade med format och design. Detta intresse förde henne senare till Uppsala universitet där hon studerade medie- och kommunikationsvetenskap samt ekonomi. Parallellt var hon aktiv inom studenttidningar, vilket ytterligare förstärkte hennes fascination för mediebranschen.

Efter examen fortsatte Agnes sina studier med en master i media management vid KTH och Handelshögskolan i Stockholm. Under denna tid började hon arbeta med teknik och innovation, bland annat med produktutveckling för ett Bonnier-ägt bolag i New York. ”Teknikfrågor blev alltmer centrala för mig under de åren,” berättar hon.

Idag kombinerar Agnes sin roll som chef för InLab, Schibsteds inkluderings- och innovationslabb, med att vara industridoktorand vid KTH. ”Det är oerhört stimulerande att kunna fånga upp forskningens långsiktiga perspektiv och kombinera det med det snabba tempot i medievärlden,” säger hon.

Agnes arbete handlar mycket om att bryta traditionella mönster. Hon ser en risk i att journalistiken blir för inkrementell – små, stegvisa förbättringar utan de stora, radikala kliv som krävs för att möta framtidens utmaningar. Hon lyfter vikten av explorativ innovation och att inkludera perspektiv från människor utanför branschen, exempelvis ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden.

Ett exempel är samarbeten med unga innovatörer för att utveckla prototyper som utmanar traditionella nyhetsformat. ”Det kan handla om allt från att rappa fram nyheter till att anpassa innehåll baserat på biometriska data. Inte allt är önskvärt, men det viktiga är att våga testa och lära sig,” förklarar hon.

Agnes är också djupt engagerad i frågan om nyhetsundvikande och nyhetsutanförskap, som hon ser som ett stort hot mot demokratin. Hon betonar vikten av att medierna nå grupper som traditionellt inte konsumerar journalistik, särskilt unga och människor med socioekonomiskt och kulturellt lågt kapital. ”Vi måste skapa ett värde som är unikt för dem, annars riskerar vi att förlora en hel generation som inte ser journalistikens relevans,” säger hon.

För Agnes handlar journalistikens framtid inte bara om teknik utan lika mycket om mänskliga värden. ”Det är avgörande att vi kombinerar det bästa av mänsklig kompetens – empati, kritiskt tänkande, kulturell förståelse – med teknikens potential. Bara då kan vi skapa journalistik som fortsätter att vara relevant och bidra till en fungerande demokrati.”

Fakta
Ålder: 30+
Bor: Stockholm
Familj: Gift
Titel: Head of InLab and Trust Initiatives, industridoktorand vid KTH
Bakgrund: Studier i medie- och kommunikationsvetenskap och ekonomi vid Uppsala universitet; master i media management vid KTH och Handelshögskolan
Aktuell med: Arbetet i InLab och forskning om hybridisering mellan människor och maskiner inom journalistik
Drivkraft: ”Att bidra till en konstruktiv och hållbar samhällsutveckling.”

Hela denna text är gjord av AI (läs mer i faktarutan och i senaste numret av Journalisten).

Kommentarer

Ett svar till ”Personporträtt av Agnes Stenbom gjort av AI”

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Senaste numret

Annons
Fler avsnitt