Gå direkt till textinnehållet

Anna Kinberg Batras agerande ”avslöjar en sorglig syn på öppenhet”

DEBATT Vad är problemet med att välja att tala ut i ett annat medium än de som har avslöjat storyn? Fler än man kan tro, skriver Aftonbladets grävchef Jonathan Jeppsson.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

För ett par veckor sedan kunde Aftonbladet avslöja att landshövding Anna Kinberg Batra anställt en nära vän på en högavlönad topposition, efter att ha utlyst tjänsten via en lapp i Länsstyrelsens reception.

Under mer två veckors tid har Anna Kinberg Batra duckat Aftonbladet-reportrarnas frågor. Först var hon inte tillgänglig. Sen hette det helt enkelt att hon inte ville.

Till slut fann vi ingen annan råd än att sätta upp en egen lapp i samma reception – där vi efterfrågade en intervju med landshövdingen. Det pressade fram ett kort mejl från Kinberg Batra. Men intervjun uteblev.

Annons Annons

När hon väl tar bladet från munnen, så gör hon det i TV4. I en intervju konstaterar hon följande:

”Det är klart att jag i efterhand tycker att det här inte blev bra. Det väcker frågor om hur vi jobbar, hur jag jobbar och även förtroendefrågor”.

I kontakt med Anna Kinberg Batras pressekreterare hette det först att TV4:s team fått intervjun för att de stått utanför länsstyrelsens kontor. Sen visade det sig att det inte var riktigt sant: förvisso hade de stått där, men de hade fått nej. Men plötsligt ringer någon från Kinberg Batras team dem och erbjuder en intervju.

Vad är då problemen med att välja att tala ut i ett annat medium än de som har avslöjat storyn? Ja, fler än man kan tro.

Ofta sitter de reportrar som gjort granskningen på ett bakgrundsmaterial, som det finns skäl att ställa frågor kring, men som ännu inte kommit fram i ljuset. De jobbiga frågorna slipper makthavare när de väljer en journalist som inte är lika insatt i granskningen. Följdfrågorna blir naturligtvis också av en annan kvalitet.

Men framför allt avslöjar det här agerandet en sorglig syn på öppenhet. Det är problematiskt att styrande tror de kan gömma sig när de blir rättmätigt granskade – men det är både beklämmande och förvånande att de inte inser att duckandet i sig ställer dem och den verksamhet de företräder i en ofördelaktig dager.

Anna Kinberg Batra är dessvärre inte ensam. H&M:s dåvarande vd Helena Helmersson gjorde samma sak när Aftonbladet granskade rasismen inom klädkedjan 2020 och återvinningen förra året – vägrade prata med reportern som granskat och gick slutligen till en annan redaktion för att tala ut.

Men Anna Kinberg Batra är ingen företagsledare. Hennes lön betalas med skattemedel. Efter årtionden i rikspolitiken borde hon veta hur viktigt det är med öppenhet, transparens och journalistiskt ansvarsutkrävande.

Att hålla för ögonen och tro att man inte syns är då en dålig strategi.

Jonathan Jeppsson, grävchef, Aftonbladet

Fler avsnitt