Gå direkt till textinnehållet

Brev till Gui Minhai

Ulrika Hyllert, vice ordförande i Journalistförbundet, skrev ett brev till den svenska förläggaren Gui Minhai på treårsdagen för Kinas kidnappning av honom. Här publicerar vi brevet i sin helhet.    

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Kära Minhai.
 
Idag är det tre år sedan du inte längre är fri. Så fri nu en människa kan vara. Det vore intressant att få diskutera människans frihet med dig en dag, men då måste du släppas först.
 
Det är lätt att du bara blir ett namn, en symbol för en gemensam kamp. Någon jag inte känner, som hamnat i en orimlig situation, långt bort. Jag vill kämpa för principen om yttrandefrihet, men utan att du som människa försvinner bakom kampen. Du är en av många som kämpat för yttrandefrihet, eller kanske levt för att använda den. En helt vanlig och ovanlig person som gav ut böcker och som samtidigt skulle bygga om köket. Det har jag hört din dotter Angela Gui berätta. De som kämpar har också en vardag, med anhöriga och matlagning.
 
Jag kan omöjligt veta hur du känner eller hur du har det, men du har inte begått något brott och ska naturligtvis inte behandlas som om du gjort det. Hade du begått ett brott borde det dessutom prövas av en domstol.

Ett land som vill få andra länders acceptans behöver tydligt stå upp för mänskliga rättigheter och grundläggande rättsprinciper, för sina och andra länders medborgare. En stat som vill vara trovärdig tål kritik – även skarp kritik. Och ett land som dessutom vill få inflytande internationellt ser verkligen till att inte kränka människors värde. En stat som tystar människor kommer inte få vår respekt! Men det är precis det som händer just nu.
 
Du vet ju det här. Du behöver inte höra det. Jag tänker att man kan älska ett land och samtidigt vara dess största kritiker. Jag vet inte om det är så för dig, men jag skulle gärna prata med dig om det.
 
Vi är många som kräver att du ska bli fri, som kräver att få veta hur du har det. Alldeles för många är fängslade för sina åsikters skull, eller för att ha spridit andras åsikter. Jag företräder Journalistförbundet och journalisterna i Sverige. För oss är det en självklarhet att granska makten, berätta om samhället och se till att obekväma åsikter eller besvärande fakta får komma fram. Men det har ett pris även här. Hot och hat tillhör vardagen för många. Sverige fungerar inte perfekt, jag vill inte jämföra Sverige med Kina. Men det anstår inte en stat att vilja tysta de som står för det fria ordet.
 
Det här brevet är slut nu. Jag tror inte du kommer få läsa det. Men vi kommer fortsätta kämpa för dig.

Hälsningar,

   Ulrika Hyllert

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler