Dagspressdistriktet: ”Vi kräver att presskortet är kvar”
Debatt Svenska UD vägrade härom veckan att släppa in en reporter med digitalt presskort. Men än värre är det för reportrar som jobbar utomlands. Företrädare för Dagspressdistriktet kräver att medlemmar i Journalistförbundet ska ha möjlighet att få ett fysiskt presskort.
Härom veckan hände det igen. UD stängde dörren för det nya digitala presskortet. En reporter släpptes inte in.
Det här med UD går säkert att fixa. Utrikesdepartementets säkerhetsavdelning kan med tiden kanske acceptera det här med uppkoppling, en app, svenskt BankID och en digital ansiktsbild. Lösningen fungerar däremot direkt illa i en egyptisk gränskontroll, på en indisk myndighet eller vid en stökig koranbränning. På sådana platser behövs fortfarande ett vanligt presskort – nära till hands – hängande om halsen. Att berätta för en stressad polis eller upprörda demonstranter, ”vänta, så ska jag kolla min app” fungerar inte.
Journalistförbundet hänvisar medlemmar att köpa presskort från IFJ, International Federation of Journalists. I veckan vägrade organisationen ändå en medlem ett IFJ-kort som krävdes för en arbetsresa i Israel. IFJs argument var att reportern var senior. Det är osäkert om IDF, Israel Defence Forces, låter sig imponeras av Journalistförbundets digitala presskort.
IFJ har under senare år skakats av korruptionshärvor. Journalistförbund i Norden och journalister har sedan dess vänt federationen ryggen. Skulle Journalistförbundet också välja att gå ur blir det inga presskort. Varför inte erbjuda både ett digitalt presskort och ett vanligt presskort? Är inte det en gjuten medlemsförmån? I Finland erbjuds bägge korten gratis. Danmark och Norge erbjuder sina medlemmar endast vanliga presskort.
Ytterst kan ett presskort utgöra skillnaden mellan att kunna bevaka världen eller inte. Ibland kan det också vara en säkerhetsfråga.
Vi i Dagspressdistriktet, Stockholms nya journalistförening, kräver att presskortet är kvar och i varje fall mot avgift kan lämnas ut till de arbetande medlemmar som verkligen behöver det.
Sara Milstead,
Aftonbladet
Anders Forsström,
Dagens Nyheter
Jan Spångberg,
Expressen
Patrik Dokk,
TT Nyhetsbyrån
Margareta Levin Blekastad,
Norrtelje tidning
David Hylander,
Dagens Industri
Torbjörn Ek,
Aftonbladet
Mia Tottmar,
Dagens Nyheter
Anders Hovne,
Omni