Gå direkt till textinnehållet

Den journalistiska integriteten slängs inte överbord så fort det blåser lite grann

Det är med stor förvåning vi läser Journalistens artikel där vår tidigare kollega Pierre Kjellin får ta ut svängarna om hur journalister som bevakar skogssektorn skulle vara stöpta i samma form och ingå i någon ohelig allians med det underförstådda uppdraget att springa skogsindustrins ärenden.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Redan en titt på vår egen redaktion visar att bilden inte stämmer, något som Journalistens reporter hade kunnat utröna med ett enda telefonsamtal. Det är dessutom barockt när ämneskunskaper framställs som en black om foten. Om det är något svensk journalistik skulle behöva är det snarare mer av den varan.

Vi arbetar – tro det eller ej ­– utifrån samma pressetik som kolleger i dagspress, radio och TV samt annan fackpress. Att vi, som oblygt antyds i artikeln, skulle göra något annat är på gränsen till förolämpande.

Det finns mängder av svensk media som drivs och ägs av olika intresseorganisationer. Att arbeta utifrån de förutsättningarna innebär att innehållet och ingångarna ska vara relevanta för organisationen och dess medlemmar. Det innebär däremot inte att den journalistiska integriteten slängs överbord så fort det blåser lite grann.

Ett betydligt större problem i sammanhanget är den i det närmaste totala avsaknaden av specialiserade jord- och skogsbruksreportrar inom svensk allmänmedia. Det gör att när ämnena behandlas sker det inte sällan på ett både okunnigt och obalanserat sätt, vilket är särskilt olyckligt när en växande del av den breda allmänheten saknar naturlig koppling till dessa branscher.

Detta är något som borde oroa mer än samtalstonen på Twitter.

Göran Berglund, reporter, Land Lantbruk
Gunnar Andersson, reporter, Land Skogsbruk
Marie Henningsson, reporter, Land Skogsbruk
Helena Gohde, reporter, Land Skogsbruk
Lena Johansson, ordförande,
Internationella Federationen för Lantbruksjournalister

SVAR:

Jag har aldrig ifrågasatt pressetiken hos någon skogsjournalist, inte heller anklagat någon journalist eller redaktion för att överge den journalistiska integriteten.

Däremot står jag fast vid min kritik mot både skogsjournalistiken och bevakningen av skogsbranschen, där problemet enligt min mening snarast är vad man inte bevakar och skriver om än den skogsjournalistik som görs.

I den bästa av världar skulle vi journalister och representanter från skogsbranschen kunna mötas i en saklig och sansad debatt kring skogsjournalistik – där det finns utrymme för er att argumentera för er skogsjournalistik och för mig att komma med exempel på vad jag saknar och efterlyser i skogsjournalistiken.

Till dess gissar jag att vårt skyttegravskrig fortsätter här på debattsidorna.

Pierre Kjellin

Läs mer: Skogsreportern Pierre Kjelin motarbetades av industrin "Skogen granskas på tok för lite"

Läs ATLs chefredaktörs debattinlägg i ämnet här: Därför behövs specialreportrar och oberoende branschmedier

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret