Gå direkt till textinnehållet

Dubbla skäl att rösta nej till huvudavtalet

I morgon inleds en unik medlemsomröstning bland SJFs medlemmar. Vi kommer att rösta nej, och skälet till det är dubbelt. Vårt nej är dels en protest mot den kraftigt försämrade Las-lagen, dels ett krav på förbundet att försöka förhandla fram ett eget – och bättre – omställningsavtal.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Vi menar att förbundsledningen genom sitt agerande har åsidosatt ett tidigare kongressbeslutet om att SJF inte ska vika sig när det gäller anställningstryggheten. Dessutom utan att involvera medlemmarna.

Förändringarna i Las gör det lättare att sparka SJF-medlemmar som är äldre och slitna. Eller som bara är obekväma. Detta kan aldrig kompenseras av en slant till studier vid uppsägningar. Omställningsstödet kostar arbetsgivarna väldigt lite, samtidigt som de jublar över den försämrade arbetsrätten. Fler undantag från turordningen vid neddragningar är – särskilt på mindre redaktioner – det sista förbundets fotfolk behöver.

Förbundsledningen är tyvärr ingen neutral part inför den här omröstningen. De vill att du ska rösta ja, och därmed godkänna deras svek mot ett kongressbeslut i efterhand. På den senaste kongressen hade representanter för klubbarna på Expressen, DN, DI, SvD, Aftonbladet och TT motionerat om att SJF måste lämna PTK och Svenskt näringslivs överenskommelse om Las. Debatten blev häftig och resultatet en omröstning där förbundet sitter på leken.

Annons Annons

Förbundsledningen har efter beslutet haft något av ett informationsmonopol. Det här debattinlägget är mot den bakgrunden inte mycket att komma med, men nu har vi iallafall sagt ifrån. SJF måste våga stå upp och ta strid, det funkar inte att bara administrera försämringar. Förbundet måste bli en tuffare motpart, journalister kan inte stå med mössan i hand och skrapa med foten, då vet vi alltför väl hur det går.  

Vi som har undertecknat detta gör det som enskilda SJF-medlemmar.

Thomas Berglund, klubbordförande SvD
Margaretha Levin Blekastad, ordförande Promediaklubben
Sara Milstead, klubbordförande Aftonbladet
Janne Spångberg, klubbordförande Expressen

 

Läs repliken från Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert här.

 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler