Gå direkt till textinnehållet

”Expressen riskerar att befästa vanföreställningar om krogtester”

Debatt Många har ifrågasatt Expressens nya sätt att göra krogtester. ”Det kan uppenbarligen tjäna som underhållning, men restaurangbranschen förtjänar att tas på allvar”, skriver krogredaktör Göran Jonsson på Dagens industri, som haft krogrecensioner i över 40 år.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Expressen har med rätta blivit hårt kritiserad för sina nyligen införda krogtester. Rubriker som ”Maten är äcklig, personalen otrevlig och inredningen ful” lockar så klart till klick på sajten. Det verkar vara huvudsaken.

Det är något sorgligt med att en krog som sågas får mer uppmärksamhet än en som hyllas. När detta skrivs har just den texten nått några hundra tusen läsare. Bingo!

Men varför recenserar en stor dagstidning som Expressen ens en ”sylta” (tidningens ordval) på Södermalm i Stockholm? Det saknas inte precis nya krogar med höga ambitioner.

Faran med Expressens publiceringar är att de riskerar att befästa en vanföreställning som finns på sina håll i krogbranschen, nämligen att krogtester skrivs av reportrar som tilldelats uppdragen som belöning för något helt annat som de gjort bra. Med andra ord, att krogtester skrivs av journalister med bristande kunskaper om restaurangbranschen.

På Expressen verkar det vara själva poängen, att skribenter som är kända inom andra bevakningsområden skickas ut för att ta ett ”nytt grepp” på ämnet krogtester. Det kan uppenbarligen tjäna som underhållning, men restaurangbranschen förtjänar att tas på allvar.

Dagens industri har varje vecka sedan 1983 publicerat krogtester, numera i helgmagasinet Di Weekend. Vi testar inte vilka restauranger som helst. Vi skriver om de som spelar i restaurangvärldens motsvarighet till Allsvenskan, inte de som spelar i division 2 norra Svealand. Jämför vi istället med kultursidorna så blir det Dramaten kontra en liten förortsteater. Ambitionen är att på ett seriöst sätt uppmärksamma intressanta restauranger i hela landet, även om det är lättare sagt än gjort.

Utgångspunkten för Di:s bevakning är att det ska vara kul att gå på krogen. För de allra flesta är ett krogbesök en upplevelse att se fram emot.

Di:s anonyma testare gör två besök innan en recension skrivs. Är restaurangen i fråga nyöppnad gör vi ett tredje besök efter några månader och publicerar en kortare text, ett omtest, med uppdaterade poäng.

I Sverige finns en stark tradition med anonyma testare, en ordning som även världens ledande krogguide, franska Guide Michelin, följer – liksom den inflytelserika internationella topplistan World’s 50 Best Restaurants.

Det är en praxis som ibland ifrågasätts. En invändning är att läsaren ska ges möjlighet att ha en relation till skribenten, precis som vid film- och litteraturkritik. Men det är fixerade verk medan måltidsupplevelsen på en restaurang är en föreställning vid bordet som kan variera. Därmed finns det ett värde i att kunna verka i skydd av anonymitet.

Ett krogbesök är mycket mer än det som serveras på tallrikarna och i glasen. Vi på Di har som ambition att skildra helhetsupplevelsen.

Lika länge som Di testat krogar, i 40 år, har tidningen också delat ut Sveriges äldsta restaurangpris, Årets Affärskrog. Det priset kompletteras numera av Årets Resmål, som instiftats för att uppmärksamma restauranger utanför storstadsområdena. För om det är någon berättigad kritik vi får från våra läsare så är det att vi är för Stockholmscentrerade. I det aktuella fallet med Expressen lär dock landets krögare knappast sörja att de – än så länge – inte fått besök.

Göran Jonsson
krogredaktör på Dagens industri/Di Weekend.

Fler avsnitt