Försvarsmakten minskar mediemångfalden
Att påstå att Försvarsmakten skulle tysta det fria ordet rent generellt, är att ta i. Mig veterligt har heller ingen påstått just detta. I vart fall inte Journalistförbundet.
Att påstå att Försvarsmakten skulle tysta det fria ordet rent generellt, är att ta i. Mig veterligt har heller ingen påstått just detta. I vart fall inte Journalistförbundet. Däremot har vi kritiserat nedläggningen av Värnpliktsnytt och det gör vi fortfarande. Varje journalistisk produkt som försvinner från marknaden är en förlust för mångfalden i medierna. De skäl som angetts tycker vi inte håller.
Vi lever i ett samhälle där ägarkoncentration inom de medier som innehåller journalistik ökar för varje dag. Vi behöver fler, inte färre ägare. Att myndigheter och offentliga verksamheter inte ska äga journalistiska medier håller vi inte med om, även om moderater och socialdemokrater kom fram till en sådan gemensam hållning för några år sedan och sedan dess försökt framhålla detta som en sanning trots att det är en åsikt.
Men den inställningen är inget axiom. Det handlar om under vilka villkor journalistiken kan utövas och ägarens inställning. Att detta fungerar i verkligheten är bland annat den numera hädangångna Värnpliktsnytt ett gott exempel på. Med den principiella inställningen till ägarskap som sänkte Värnpliktsnytt, kan vi förvänta oss att riksdagen ger sig på en annan oberoende men offentligägd tidskrift som Riksdag & Departement.
"Försvarsmakten ska granskas, ska tåla granskning och ska uppmuntra granskning. Det ska ske av en fri och oberoende press där vi inte betraktar journalister som ett hot eller problem, utan en möjlighet att nå vår vision – vi syns, verkar och respekteras." skriver Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten.
Det är en föredömlig hållning, värdig en myndighet i en demokrati. Dessvärre lever vi i en verklighet där alla hyllar den granskande journalistiken, men där allt färre vill betala vad denna granskning kostar. Därför behövs fler, inte färre medieägare. Därför är det en förlust varje gång ett forum för granskande journalistik släcks ner. Därför är det viktigt att journalistiken får fortleva också i det offentliga.
Agneta Lindblom Hulthén
Journalistförbundets ordförande