Gå direkt till textinnehållet

Förtryck mot journalister i Turkiet bör uppmärksammas

Tisdagen den 3 maj,  under den Internationella pressfrihetsdagen, uppmärksammas situationen för pressen och dess utövare i hela världen. Turkiet är ett av de länder som har beskurit yttrandefriheten rejält på senare tid.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Dagligen rapporteras kränkningar av press- och yttrandefriheten. Böter är ett vanligt sätt att varna obekväma dags- och veckotidningar, men även fängelsedomar är ett sätt att tysta kritiska röster.

Plattformen “Frihet för journalisterna” utgörs exempelvis av 25 olika journalistförbund som har gått ihop för att tillsammans anordna kampanjer. Den uppgav så sent som den 31 mars 2011 att 68 mediearbetare sitter i fängelseförvar, av vilka 61 är häktade och 7 dömda. Antalet journalister och mediearbetare som riskerar fängelse eller böter är över 2 000. Mer än 4 000 utredningar mot journalister pågår fortfarande. Inte sällan är de utmätta straffsatserna absurda – två redaktörer vid en kurdiskspråkig tidning, Azadiya Welat, har till exempel fått domar på 169 respektive 138 år.

Droppen som fick bägaren att rinna över har kanske varit arresteringarna av de ansedda och prisbelönta journalisterna Ahmet Sik och Nedim Sener, som anklagas för att ingå i ett ultranationalistiskt nätverk som de själva aktivt motarbetar i egenskap av progressiva yrkesmän. I Ahmet Siks fall har repressionen nått obehagliga proportioner då utkast av hans ännu inte utgivna bok Imamens armé har samlats ihop i polistillslag. Allt ifrån tryckerier till tidningen Radikals redaktion, där man misstänkte att kopior av Imamens armé kunde återfinnas, har stormats av polis. Även detta har mötts med både inhemsk och internationell bestörtning.

Annons Annons

Imamens armé har via internet kunnat spridas till hundratusentals läsare, men det vi eftersträvar är ett samhälle där journalister kan uttrycka sig fritt i alla ämnen utan att behöva idka självcensur eller känna oro i sin yrkesutövning. I Turkiet har demonstrationer anordnats och kolumner lämnats blanka i protest mot behandlingen av journalister.

För deras och våra fängslade kollegers skull ställer vi därför upp en husbil och vissa av oss klär sig i fångkläder på Sergelstorg utanför Kulturhuset mellan kl. 12.00-18.00, tisdag den 3 maj, där vi uppmärksammar situationen för journalister i Turkiet.

Alla kan kan på något sätt bidra till en utökad pressfrihet i Turkiet.

Kurdo Baksi, författare, journalist och debattör
Ali Fegan, Uppdrag granskning
Haci Kardoxi, Radio Ashiti
Ekim Caglar, frilansjournalist
Yasemin Calik, frilansjournalist
Shirvan Nuray Sarikaya, Bianet (nyhetsbyrå)
Hicran Duran, Radikal (dagstidning)
Murat Kuseyri, Evrensel (dagstidning)
Evrim Cosar Bilgin, Birgun (dagstidning)

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret