”Frige den svenske journalisten i Spanien”
I torsdags (3 augusti) frihetsberövades journalisten, människorättskämpen, och författaren Hamza Yalcin på Barcelonas flygplats. Frihetsberövandet skedde i samband med att han skulle resa med flyg till London. Så småningom kom det fram att den turkiska staten utfärdat en efterlysning för Hamza via Interpol. Under fredagen fördes Hamza Yalcin till domstol i Barcelona och häktades.
Den 59-årige Halmstadbon och svenske medborgaren Hamza Yalcin har under hela sitt liv kämpat för rättvisa och mänskliga rättigheter. I Turkiet förföljdes han av myndigheterna till följd av sitt politiska engagemang och tvingades fly 1984 till Sverige efter att ha dömts till livstids fängelse.
I Sverige har han verkat som författare och pedagog samt engagerat sig i Sveriges Författarförbund och Amnesty International. Hamza har fortsatt att uppmärksamma övergrepp och orättvisor i Turkiet, genom manifestationer i Halmstad och som chefredaktör för den socialistiska månadstidningen Odak Dergisi.
Spanien inväntar nu svar från Turkiet om varför man begär hans utlämnande. Handläggningstid är 40 dagar. Hamza Yalcin meddelade i helgen per telefon att han blivit misshandlad av poliser samt att han inte blivit kontaktad av svenska myndigheter.
De spanska domstolarna ska ha uppgett för Hamza att Turkiet anklagar honom för att ha organiserat terrorhandlingar på tidningen Odak Dergisi i Turkiet under 2010. Turkiska myndigheter ska ha anfört inspelade internetsamtal som bevisföring. Men anklagelserna och åtalspunkterna är fabricerade. Nej, sanningen är att Turkiets despotiske ledare Erdogan vill fängsla ännu fler journalister i ett land som redan innehar världsrekordet i antalet fängslade journalister. Erdogan vill inte bara tysta journalister i Turkiet utan även exportera sitt vidriga yttrandefrihetsförbud till EU-länderna och begränsa sina kritikers rörelsefrihet utanför Turkiets gränser.
Hamza Yalcin sitter just nu i Martorell-fängelset i Barcelona (C.T Birans 1). Risken att han utlämnas till Turkiet är inte liten. Av erfarenhet vet vi att det är viktigt att Sverige agerar så fort som möjligt.
Därför uppmanar vi Sveriges regering, inte minst vår utrikesminister Margot Wallström, att genast agera mot Turkiets rättsövergrepp mot svenska medborgare i tredje land.
Avslutningsvis vill vi rekommendera den svenska regeringen att avstå från den berömda tysta diplomatin vad gäller Erdogan- regimen som har avskaffat alla grundläggande mänskliga rättigheter i Turkiet.
KURDO BAKSI
Journalist och författare
MURAT KUSEYRI
Svensk-turkisk journalist