Gå direkt till textinnehållet

Granska den slutna akademiska världen

När Karolinska Institutets ledning år 2010 anställde stjärnkirurgen Paolo Macchiarini för att leda KI in i framtiden med hjälp av stamceller och konstgjorda organ anade man föga vilken internationell skandal som väntade.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Inom de slutna kretsarna odlades i stället hoppet om ett kommande Nobelpris i medicin. Men drömmen gick i kras och ett av världens ledande forskningsinstitut, KI, skakas i stället av ett trauma långt utanför Sveriges gränser.

Det här visar att journalistiken behövs, särskilt i kretsar där osunda kulturer får växa till utan genomlysning och transparens. Inte minst i dessa tider när internet svämmar över av global information samtidigt som tidningarna sliter för sitt existensberättigande.

25-åriga Yesim hade opererats av Paolo Macchiarini som var gästprofessor på KI och använde en helt ny metod med luftstrupar i plast behandlade med patientens egna stamceller. Men plaststrupen fungerade inte. Efter två misslyckade försök var hon dömd till ett liv på intensiven.  

Jag fick kontakt med Yesim från Turkiet efter ett personligt tips för två år sedan. Det visade sig att hon inte var ensam om att ha opererats av Paolo Macchiarini på Karolinska. Ytterligare två utländska patienter hade fått den syntetiska luftstrupen. Båda hade dött. Det visade sig också att det långt tidigare funnits allvarlig kritik mot metoden.

När SVTs Uppdrag granskning redan i maj 2015 publicerade den första avslöjande granskningen av de experimentella strupoperationerna på Karolinska och bland annat kunde berätta att de utförts utan djurförsök och utan nödvändiga tillstånd så hukade ansvariga vid både KI och Karolinska universitetssjukhuset och hänvisade till pågående utredning.

Det räckte inte med att experter inom samma fält larmat KIs rektor om ”en av medicinhistoriens största lögner”.

Det räckte inte heller med att fyra av Paolo Macchiarinis kollegor lämnade in en 500 sidor lång anmälan till både KI och centrala etikprövningsnämnden, CEPN, om misstänkt forskningsfusk.

Utan det var först efter att modiga visselblåsare kontaktat medier som vi knäckte koden till de slutna hemliga rum som bara journalistiken kan öppna.

Det var inte förrän SVT berättat om skandalen i flera olika format; genom fördjupande eget material i Uppdrag granskning, snabba nyheter i Rapport och lokala ABC samt tre timmar i Dokument inifrån baserad på en inköpt tysk dokumentär, som ansvariga kom fram ur sitt grumliga vatten.

Då hade den externe utredaren redan slagit fast att Paolo Macchiarini fuskat och systematiskt förskönat resultaten i sin forskning. Det pågick en förundersökning om grovt vållande till annans död samt kroppsskada. Och både Läkemedelsverket och Institutet för vård och omsorg, IVO, hade polisanmält operationerna. Trots det beslutade KIs rektor att fria Paolo Macchiarini från forskningsfusk och gav sin stjärnkirurg förlängt uppdrag. Ett ödesdigert beslut som kommit att kosta den ärofyllda institutionen sitt förtroende.

Det krävdes alltså olika journalistiska tilltal och ett programbolags envishet att hålla kvar i ämnet innan debatten vaknade till liv på allvar och startade en tsunami av nyhetsrapportering. Men det är tack vare kollegornas mod att anmäla, trots hot om uppsägning som operationerna ifrågasatts. Matthias Corbascio, Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonsson är de sanna hjältarna.

Omvärlden häpnar över den kultur och slutenhet som genomsyrar ett av världens ledande forskningsinstitut. Likaså den gråzon som uppdagats mellan forskning och vård. Paolo Macchiarinis pionjärverksamhet med experimentella operationer vittnar om ett systemfel utan fungerande kontrollfunktioner. En kultur som kostat både människoliv och respekt.

Det är nu uppenbart att de mest intellektuella och ansedda institutionerna också gör stora övertramp. Med tanke på att forsknings-Sverige har Nobelpriset, som är världens mest prestigefyllda pris, är det märkligt att journalistiken om forskning inte prioriteras högre.

Min uppmaning till andra medier är att uppgradera sin journalistik om forskning och kritiskt granska den slutna akademiska världen. Det vore naivt att tro att KI är det enda lärosätet där man håller varandra om ryggen och granskar sig själv.
                                                                    Yvonne Åstrand
                                                                    reporter, Uppdrag Granskning

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret