Konflikts Syrien-reportage strider mot public services principer
Lördagen den 2 februari 2019 sände Sveriges Radio i programmet Konflikt ett långt reportage om kurderna i nordöstra Syrien.
En stor del av reportaget gjordes av Besir Kavak som för SRs räkning under december 2018 tillsammans med SRs programledare Cecilia Uddén besökte nordöstra Syrien. Kavak arbetar på den kurdiska redaktionen på SR, men privat genom sociala medier förespråkar han kurdisk separatism. Den 14 december 2003 deltog Kavak i en kurdisk manifestation på Sergels torg och citerades då av Svenska Dagbladet med följande ord:
”Kamp ger resultat, det här visar att förtryck inte kan fortsätta i evighet. Det är viktigt för alla kurder.” (Svd.se, 2003-12-15, ”Kurder firade med fest på Sergels torg”.)
Reporterns subjektiva inställning syntes genomgående i programmet i Konflikt till den grad att programmet utvecklades till en partsinlaga. Ingenstans under det timslånga reportaget får lyssnaren veta något om det förtryck som den beväpnade kurdiska gruppen i nordöstra Syrien anklagas för. I stället målas det upp en tillrättalagd bild av ett ”flerkulturellt samhällsbygge”.
Den kurdiska gerillan YPG upprätthåller ett auktoritärt styre med riktade mord, konfiskeringar, tvångsrekrytering och godtyckliga arresteringar. Den som ifrågasätter YPGs metoder riskerar att dödas eller fängslas.
Den 22 april 2015 mördades den assyriska ledaren David Jendo och hans kollega Elias Naser skottskadades svårt av fem höguppsatta YPG-män.
Det finns många exempel på YPGs förtryck. Den 28 augusti 2018 fyllde assyrierna gatorna i protester mot kurdiska YPG-milisen när dessa attackerade assyriska skolor efter att dessa inte accepterade den kurdiska läroplan där PKK-ledaren Abdullah Öcalan prisas som en halvgud och kurdisk etnocentrism basuneras ut. Till och med SVT Södertälje uppmärksammade händelsen.
Kritiken mot kurdiska YPG kommer även från Amnesty och Human Rights Watch. Deras rapporter visar bland annat att kurdiska YPG-milisen är skyldig till etnisk rensning.
Redaktionen på Konflikt har valt att bortse från allsidig fakta och accepterar okritiskt den dominerande kurdiska gruppens narrativ. I Sveriges Radios Public Service-handbok för journalister kan man läsa på sidan 33 att: ”Vi ska se till att de frågor vi tar upp blir allsidigt belysta. Det innebär att alla relevanta fakta presenteras och att berörda parter i möjligaste mån erbjuds att ge sin syn på frågan. Detta erbjudande ska komma då ämnet är i fokus för vår rapportering.” På sidan 81 i samma handbok betonas vikten av att medarbetare inte får rapportera om frågor de har tagit ställning i: ”Detta i linje med kravet på trovärdighet vilket innebär att en medarbetare inte kan rapportera om ett ämne där hon eller han offentligt har tagit ställning.”
Sveriges Radio och de ansvariga för programmet Konflikt har brustit i sin saklighet och plikt att ge en allsidig bild av en komplex politisk situation i nordöstra Syrien. Frågan är hur de tänker rätta till sitt fel?
Dikran Ego
redaktör för tv-kanalen Assyria TV, som
länge har bevakat utvecklingen
i nordöstra Syrien.
REPLIK:
Programmet fokuserade på nordöstra Syriens situation i relation till det som händer i omvärlden, nu när IS är så gott som besegrat på marken. Det syns också tydligt i presentationen av programmet, som hade rubriken ”Kurderna hjälpte världen att besegra IS – vad ska hända med dem nu?”.
I programmet har vi, förutom det storpolitiska spelet, försökt att få en bild av det samhälle som byggs upp där, fånga människors oro och förhoppningar. Vi fick möta vanligt folk, besökte olika institutioner och myndigheter, intervjuade flera ledare samt oppositionella representanter. Även om Konflikt-programmet är nästan en timme långt får man dock inte plats med alla aspekter.
Som en parentes kan nämnas att i fallet med den mördade assyriske ledaren så har två personer dömts till långa fängelsestraff. Amnestyrapporten om etnisk rensning har också tillbakavisats av FNs rapporter. Att kommentera en medarbetares deltagande i en manifestation för sexton år sedan, tillika åtta år innan han började på Sveriges Radio, avstår vi ifrån.
Richard Myrenberg
tf chef Ekots helgprogram, Sveriges Radio