Gå direkt till textinnehållet

Magnus Ljungkvist: Medierna snyltar på bloggarnas nyheter

Bloggosfären når hundratusentals läsare varje dag. Det väcker förstås frågor om förhållandet mellan de traditionella medierna och de nya.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Bloggosfären når hundratusentals läsare varje dag. Det väcker förstås frågor om förhållandet mellan de traditionella medierna och de nya.

Alla större medier satsar på att skapa kontakter mellan sig själva och bloggvärlden. Det är den ena sidan, men när en ledande mediedebattörer som Anders R Olsson – se Journalisten (13/7) – menar att bloggarna varken gör till eller från för demokratin är det nog mest ett uttryck för att han vill värna journalistkårens självbild som demokratins och yttrandefrihetens riddare.

Denna rädsla för att tillskriva bloggarna betydelse i det demokratiska samtalet kommer också till uttryck när nyheter plockas från bloggarna utan att ge kredd till källan. Vi som sysslar med det som kallas medborgarjournalistik märker ofta hur grävjobb vi gjort förvandlas till ”egna” nyheter hos de etablerade redaktionerna. Det är ju både glädjande och irriterande. Glädjande, därför att man förstås vill att en nyhet man tagit fram ska få så stor spridning som möjligt; irriterande, därför att inget erkännande ges för den arbetsinsats man lagt ner och gjort tillgänglig gratis.

Annons Annons

Från min utsiktsplats verkar det som om Mediesverige vill äta kakan och ha den kvar. Man drar sig inte för att använda de nya medierna för att generera besökare och läsarkontakter till de egna webbplatserna. Man drar sig inte heller för att mjölka bloggosfären på nyheter och uppslag. Men man orkar inte ge erkännande åt ett nytt medium som kan bidra till att vitalisera både demokratin och journalistiken.

Det framhålls gärna att trovärdigheten på bloggar skulle vara ett problem. Kan man lita på det som står där? Svaret är förstås ja, i precis samma utsträckning som man kan lita på det som står i tidningen. Det finns ingenting i presslegitimationen som förvandlar en journalist till en sanningssägare, lika lite som att publicera sig på en blogg åstadkommer detsamma. Man måste förhålla sig kritisk till alla källor.

Journalistkåren och redaktionerna kan bidra till att forma en bloggosfär där god medborgarjournalistik lyfts fram och uppmuntras. Det finns ingen anledning att betrakta bloggarna och medborgarjournalister som ett hot. Med en öppen attityd kan man däremot få ett vitalt komplement till den traditionella journalistiken. Det om något kan få betydelse för demokratin.

socialdemokratisk bloggare

http://magnus.ljungkvist.nu/blogg

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret