Gå direkt till textinnehållet

”Menar ni på Medieföretagen verkligen allvar med de här kraven?”

Det måste vara något vi inte förstår, vi som är förtroendevalda i Bonnier News olika verksamheter. Vi har sett vårens avtalsrörelse som en viktig chans att tackla verkliga utmaningar, både för våra kollegor och för våra företag. Så gott som alla 5 000 anställda i vår koncern kan räkna med rejäla reallönesänkningar i år, och för många kommer marginalerna i vardagen att vara skrämmande små. Hur många kommer att ta steget och lämna journalistiken för ett bättre betalt kommunikatörsjobb de kommande åren?

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Många av koncernens anställda har startat med en låg ingångslön som följt dem med genom hela karriären. Att löneutvecklingen på våra redaktioner dessutom planar ut redan efter 40-strecket slår mot motivation och engagemang.

För oss är det uppenbart att branschen måste agera nu för att säkra framtidens kompetensförsörjning. Utan konkurrenskraftiga löner och villkor klarar vi inte att vare sig rekrytera eller behålla de medarbetare verksamheterna behöver.

Det vi inte förstår är varför Medieföretagen går in i årets avtalsförhandlingar med krav som inte alls tar avstamp i den verklighet vi ser. Krav som över huvud taget inte går att ha som utgångspunkt för en förhandling om hur vi ska möta de utmaningar som branschen står inför.

Annons Annons
  • Ska samma medarbetare som i år får en kraftig reallönesänkning samtidigt få en kraftig ökning av sin arbetstid, i form av en slopad semestervecka för 40-plussare och slopade SKL-dagar i journalisternas dagspressavtal?
     
  • Ska grundläggande, kollektivavtalade villkor upp till lokal förhandling, genom att avtalen blir dispositiva? Vill arbetsgivarna att striden om sådant som uppsägningstid, övertidsersättning och sjuklön ska stå ute på redaktions- och kontorsgolven? Då får man anta att även strejkrätten blir lokal i den värld Medieföretagen ser framför sig.
     
  • Ska medarbetarnas möjlighet till insyn och påverkan kringskäras och dialogen mellan arbetsgivare och fack till stora delar tystas, genom underminerande av Medbestämmandelagen som Almega nu tydligen kräver?

Det kan inte vara allvarligt menade krav – eller? Ska vi verkligen i årets så viktiga avtalsförhandlingar lägga tid och kraft på detta? Vi förstår inte. Kan ni göra oss klokare?

 

Journalistklubben BBM
Journalistklubben Bonnier News Local
Journalistklubben Bonnier News Local Södra
Journalistklubben Dagens Nyheter
Journalistklubben Dagens industri & Dagens Samhälle
Journalistklubben Expressen Lifestyle
Journalistklubben Helsingborgs Dagblad
Journalistklubben Skånska Dagbladet
Journalistklubben Sydsvenskan
Unionenklubben Bonnier News AB
Unionenklubben Bonnier News Local Nord
Unionenklubben Bonnier News Syd
Unionenklubben Hallmedia

Fler avsnitt