Gå direkt till textinnehållet

Munkavle omöjligt på arbetarstyrda Fria

Vi i SAC-sektionen på Fria Tidningar är starkt kritiska till att en del företag försöker tysta sina anställda. Yttrandefriheten är grundlagstadgad och gäller alla. Vi anser också att alla, även inom privata bolag, borde ha rätten att meddela och offentliggöra uppgifter.  

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Brott mot arbetsrätten, bristande arbetsförhållanden och andra problem som drabbar anställda ska fram i ljuset. Det anser vi både i vår roll som journalister och som anställda.

Journalisten har uppmärksammat att Fria Tidningars marknadschef har skickat ut ett mejl till anställda om att "anställda inte ska uttala sig i pressen". Vi skulle vilja förtydliga några saker, eftersom hela bilden inte ges i artikeln. Det viktigaste är att det inte råder något yttrandeförbud, dels för att det inte var vad marknadschefen avsåg och dels för att det helt enkelt är omöjligt på ett arbetarstyrt företag.

När vi fick det mejl som citeras i artikeln blev vi mycket förvånade. Men mejlet var väldigt kort och ur kontext och vi var flera anställda som därför skrev till marknadschefen för att förstå vad som menades; handlade det om ett försök till munkavle eller mer om en generell mediepolicy? Svaret från marknadschefen kom bara några minuter senare och var: "Det är väldigt kloka synpunkter som alla kommit med och självklart är inte syftet att på något sätt lägga munkavle på någon, utan alla har fortfarande rätt att uttrycka sina synpunkter."

Annons Annons

De flesta anställda tolkade det då som att marknadsavdelningen finns som ett stöd, och att vi kan hänvisa media dit så att de kan hjälpa till att hitta rätt person att intervjua. Men det innebär inte att det råder något förbud för anställda att uttala sig i media. Vi anser att marknadschefens första mejl har utretts väl och att det är klargjort att alla anställda har rätt att uttrycka sina åsikter i media. Saken är utagerad.

Fria Tidningar är en medlemsägd ekonomisk förening, det innebär att det är vi som arbetar på tidningarna som äger och styr företaget. Därmed är det i slutändan medlemmarna, det vill säga vi anställda, som bestämmer om vi vill ha en munkavle eller inte. Skulle det ha varit så att marknadsavdelningen ville införa en munkavle skulle vi helt enkelt kalla till en extra stämma och yrka på att alla anställda på Fria Tidningar ska garanteras meddelarfrihet. Fria Tidningars demokratiska struktur omöjliggör med andra ord munkavlar.

Syndikalistiska sektionen på Fria Tidningar

genom
(personen har önskat ta bort sitt namn under debattartikeln) och Mikael Mildén

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret