Okritisk journalistik av Jan Guillou
När journalister saknar antirasistisk kompass riskerar rapporteringen om främlingsfientliga partier att bli okritisk, där försök till granskning skapar en plattform för främlingsfientliga åsikter.
Den 8 februari misshandlades Nationell Idags chefredaktör Vávra Suk utanför en partilokal i Rågsved. Tidningen är viktig för Nationaldemokraternas stöd. "Att som svensk nationalist få sina alster publicerade i en dagstidning i dag är i princip omöjligt", menar tidningens redaktion.
Detta är dock på väg att luckras upp.
I Journalisten (3/09) publicerades en debattartikel av Vávra Suk, där partiet framställs som offer för kränkningar av yttrandefriheten.
Att partiledare Marc Abrahamsson deltagit i en attack mot Pridetåget 2003, och därmed kränkt den grundlagsskyddade demonstrationsrätten, samt att medlemmar dömts för misshandel när offren haft "fel åsikter", tycks sakna relevans för beslutet att publicera.
I en enkät som Journalisten skickat ut angående problematiken runt rapporteringen av främlingsfientlighet svarade en journalist att "man ska föra fram främlingsfientliga åsikter och möta dem med fakta".
Detta som bör vara en journalistisk tumregel, sker alltför sällan.
Jan Guillous artikel i Aftonbladet (19 februari 2 009) illustrerar tydligt denna okritiska journalistik. I sitt sökande efter Sverigedemokraternas "svarta kärna" låter han Jimmie Åkesson knyta samman invandring med "att välfärden monteras ner" och att "rättssamhället urholkas", utan att ifrågasätta dessa minst sagt lösa påståenden.
Jan Guillou ställer också en fråga om rapporteringen kring "invandrares brottslighet", för att i nästa fråga knyta an till en gruppvåldtäkt i Rissne – något som måste betraktas som rena passningar till Jimmie Åkesson.
Guillou är väl medveten om att partiet uppskattar publiciteten. "Varje journalistiskt försök att förklara vad de står för blir ett fall framåt för dem", avslutar han artikeln.
Behöver det vara så? Frågan är givetvis inte enkel att svara på.
Även främlingsfientliga partier innehar rätten att föra fram sina åsikter, men när vi inte bemöter deras konstruerade påståenden med fakta ger vi dem en medieplattform för att föra fram sina främlingsfientliga åsikter.
Med detta förlorar vi inte bara vår yrkesheder, utan medverkar även till att deras påståenden om "invandrare" och "svenskar" blir till vedertagna sanningar.
Erik Paulsson Rönnbäck
redaktionsmedlem, Mana