Gå direkt till textinnehållet

”Olycklig ansvarsförskjutning i frilansavtalet på LO Mediehus”

Debatt LO Mediehus nya frilansavtal är problematiskt på flera sätt och borde ha förankrats brett bland de organisationer som företräder fotografer, skriver frilansfotografen Johan Gunséus Vikdahl.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Jag vet inte om frilansande fotografer anslutna till Journalistförbundet (SJF) är nöjda med skrivningarna i avtalet från LO Mediehus, men vi som inte är SJF-medlemmar har ställts utanför förhandlingarna. Jag är medlem i Sveriges största organisation för yrkesfotografer, Svenska Fotografers Förbund, som SJF av någon anledning inte samarbetat med i processen med avtalet. Det är anmärkningsvärt på flera sätt.

Det har tidigare funnits ett samarbete inom det som kallats AGA-gruppen: Svenska Fotografers Förbund (SFF), Svenska Tecknare (ST), Journalistförbundet (SJF), Frilans Riks, Bildleverantörernas Förening (BLF) och Pressfotografernas Klubb Sverige (PFK). Gruppen bildades för att hantera dåliga avtalsförslag och med idén om att genom samarbete skapa större tryck och kraft utifrån vår gemensamma bas, upphovsrätten. Allt till nytta för våra respektive medlemmar som alla lever med likartade yrkesfrågor.

Nu har SJF kört sitt eget race och slår sig för bröstet för att ha fått till ett avtal som man kan acceptera, men varför togs inte kontakt med övriga upphovsrättsorganisationer i AGA-gruppen för att skapa ett ännu bättre avtal?

Annons Annons

Rekommendationen från SJF är att acceptera avtalet, och det påverkar alla i branschen! Trots att det till exempel fortfarande finns en skrivning om att det är den enskilda fotografen som är ansvarig för att hålla reda på när bild eventuellt återpubliceras i LO-kollektivets tidningar. Det är en ansvarsförskjutning som kanske vd:n Unn Edberg gillar av flera skäl. Hennes tidningar slipper administrationen, men vi frilansar ska tydligen få ytterligare en arbetsuppgift att lägga tid på?

Principen att den som vill använda en bild faktiskt informerar om publicering handlar om att vi ska kunna bevaka våra rättigheter men också respekt för fotografen och det utförda arbetet. En annan mer praktisk fråga kan handla om möjligheten att redovisa publiceringar gentemot Bildupphovsrätt (IR-ersättning). Det har alltid varit den publicerande partens ansvar att meddela publiceringar och att i erforderliga fall skicka referensexemplar till fotograferna. Kanske är det slut med det från LO Mediehus nu?

Den här typen av ansvarsförskjutning från den större organisationen/företaget till den enskilda och ofta svagare parten är olycklig då det naggar den enskilda frilansens yrkesvillkor i kanterna. Man skulle önska att det var tvärtom, men då krävs det ett organiserat och kontinuerligt samarbete mellan organisationerna.

Det är mycket som är fint och givande med att vara sin egen men vi är per definition alltid ensamma. Det är ju därför vi valt att bli medlemmar i en yrkesorganisation som ska arbeta för våra villkor och rättigheter. Men ingen kedja är som bekant, starkare än sin svagaste länk. Det är dags att organisationerna hittar tillbaka till ett seriöst och kontinuerligt samarbete. Det är sannolikt den enda vägen som kan ge bättre yrkesvillkor för alla som är berörda av upphovsrättsfrågorna.

Avslutningsvis vill jag säga att min egen kommunikation med vd Unn Edberg på LO Mediehus, har förts i god ton. Jag förstår också utifrån mina samtal med personer i olika organisationer att Unn Edberg har varit resonabel och lyssnat på en del av de synpunkter som lyfts i förhandlingarna och att vissa detaljer justerats till det bättre utifrån frilansarnas perspektiv. Avtalet stipulerar ersättning vid återpublicering – det är rimligt och bra. Frilansens ideella rätt ska respekteras-det är också bra (även om det redan finns i upphovsrättslagen så är det en schysst och viktig markering).

Återstår att resonera vidare om i avtalet från LO Mediehus:

  • Att den som använder bild också ansvarar för att meddela upphovsmannen.
  • Att upphovsmannen ska kunna vidareförsälja materialet efter att tidningen publicerat, med ett embargo på 30 dagar i stället för 6 månader.
  • Att LO Mediehus klargör hur förhållandet ser ut till företag som arbetar med pressklipp-tjänster. (Finns det t ex avtal med Bildupphovsrätt? I LO Mediehus avtal med oss frilansar ska pressklipp-företagen ha rätt att använda tidningarnas material för sina kunders räkning – hur får vi betalt för det?)

 

Johan Gunséus Vikdahl, fotograf

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos