Öppet brev till Engström och Juholt
På Upsala Nya Tidning (UNT) hotar arbetsgivaren att säga upp alla anställda som inte accepterar kraftigt försämrade arbetsvillkor och längre arbetstider utan lönehöjning.
Som stöd för detta hot använder arbetsgivaren så kallad ”teknisk arbetsbrist” som egentligen var designad att ge företag med svåra ekonomiska problem möjlighet att ta sig ur en krissituation. Nu utnyttjas lagen av välmående företag, som UNT, för att försämra förmåner och villkor för de anställda. Detta kan inte rimligen ha varit lagstiftarens avsikt. Vad avser du att göra åt saken?
Svenska Journalistförbundets (SJF) lokala klubb på UNT har sedan 1955 haft lokala avtal med arbetsgivaren om förkortad arbetstid, mot bakgrund av de speciella arbetsförhållanden som råder i branschen och på arbetsplatsen. Vi har stått tillbaka i våra löner för att få denna arbetstidsförkortning.
Under de senaste tio åren har produktionskravet ökat och arbetstempot höjts kraftigt på UNT och så gott som alla andra redaktioner i Sverige. Vi 90 journalister på UNT producerar i dag mer, än vad 120 journalister gjorde för tio år sedan. Behovet av bra återhämtning för att klara det allt stressigare arbetet har därför vuxit.
Nu har arbetsgivaren sagt upp våra lokala avtal och vill förlänga våra arbetstider utan kompensation. Följden är att de flesta av arbetstagarna nu ska tvingas arbeta cirka 20–25 fler arbetsdagar per år, utan höjd lön. Det är helt enkelt en extra lönlös arbetsmånad.
De som vägrar acceptera denna kraftiga försämring av arbetsvillkoren, hotar arbetsgivaren att säga upp.
Detta gör oss förstås ursinniga. Vad som gör oss förbryllade är att det är lagen om anställningsskydd som gör detta möjligt.
Arbetsgivaren hävdar ett slags ”teknisk arbetsbrist”, som innebär saklig grund för uppsägning. Denna regel var ursprungligen tänkt att hjälpa företag ur en ekonomisk krissituation. Den tekniska arbetsbristen består i sådana fall i att företaget inte har råd att bekosta de anställdas förmåner i samma utsträckning som tidigare, som följd av en akut ekonomisk situation. De anställda som inte kan acceptera att få försämrade förmåner blir företaget tvunget att säga upp.
Denna regel utnyttjas nu av välmående företag, som UNT, i en högkonjunktur, för att försämra arbetsvillkoren för alla anställda.
Förra året gjorde Upsala Nya Tidning 14 miljoner kronor i vinst. I år har man budgeterat för den största rörelsevinsten på decennier.
De anställningskontrakt där arbetstidsmåtten avtalats mellan den anställde och företaget är tämligen värdelösa. UNT visar ingen respekt för ingångna avtal, vare sig de är slutna med de lokala fackliga klubbarna eller direkt med de anställda.
Den 27 april inleds de centrala förhandlingarna mellan Svenska Journalistförbundet och Medieföretagen på UNT.
Det kan knappast ha varit lagstiftarens avsikt att ge arbetsgivare möjligheten att genom lagen om anställningsskydd säga upp personal på grund av arbetsbrist när ingen arbetsbrist råder.
Både inom Journalistförbundets och andra fackförbunds kollektivavtalsområden på arbetsmarknaden har arbetsgivare tidigare kommit med liknande hotelser för att få fackliga företrädare att gå med på försämringar av avtal.
I ljuset av det hårdnande klimatet på arbetsmarknaden – där trygga anställningar ersatts av visstidskontrakt och anlitande av bemanningsföretag – kan det vara en tidsfråga innan den här typen av hotelser och genomförda massuppsägningar för omregleringar av anställningskontrakt blir allmänt förekommande.
Vad avser du att göra åt saken?
SJF-klubbens styrelse på Upsala Nya Tidning