Osann bild av São Paulo
Måndagen den 23 februari visade Sveriges Television Dokumentär en amerikansk film om den brasilianska världsmetropolen São Paulo med titeln Manda Bala - På liv och död i São Paulo. SVT presenterade dokumentären som en film "om livet i en av världens mest våldsamma och korrupta städer".
Kidnappare klipper av öronen på sina offer, överklassen bepansrar sina bilar för att inte bli rånade och plastikkirurger lappar ihop skadade kidnappningsoffer.
São Paulo framställs som en av världens mest våldsamma städer. Tittarna blir skrämda av vad de ser.
Sanningen är en annan.
De senaste tio åren har mordstatistiken i São Paulo sjunkit med 66 procent. Brasiliens största stad, med tjugo miljoner invånare, är i dag en av de säkraste metropolerna i Sydamerika. Mordstatistiken per 100 000 invånare ligger på 10,7.
Världsgenomsnittet ligger på 8,8. I övriga Brasilien är genomsnittet 32. I Washington DC ligger statistiken på 35. Den stora nyheten är egentligen hur säker södra halvklotets största och rikaste stad blivit. Förra året skedde 60 kidnappningar i delstaten São Paulo med 41 miljoner invånare.
Översätter man det till svenska förhållanden innebär det tretton kidnappningar om året. Det hade knappast gjort Sverige till ett av världens mest våldsamma länder.
I stället för att uppmärksamma denna utveckling visar SVT en film som baseras på ett tio år gammalt material och presenterar den som om den vore en aktuell dokumentär.
Jag är bosatt i Rio de Janeiro sedan sex år tillbaka och arbetar som stringer åt Sydsvenskan, Göteborgs-Posten och danska Politiken i Latinamerika. En ambition i mitt arbete är att bekämpa de fördomar som sprids om en av världens minst bevakade kontinenter.
Medan New York Times hyllar São Paulo och Lonely Planet listar den som en av årets "Top Ten Cities" presenterar SVT världsmetropolen som "en av världens mest våldsamma och korrupta städer". Det är inte bara okunnigt. Det är fördomsfullt. Jag förväntar mig en förklaring från SVT.