Gå direkt till textinnehållet

Påskynda Gui Minhais frihet!

Öppet brev till Cui Aimin, Kinas nye ambassadör i Sverige, på det kinesiska nyåret.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Herr ambassadör Cui Aimin!

Vi får gratulera till ett spännande uppdrag som Kinas ambassadör efter Gui Congyou som plötsligt kallades hem utan officiell förklaring.

Det tar tid att vänja sig vid det nya livet och klimatet i vårt vackra Sverige. Det tar säkert också tid att sätta sig in i de diplomatiska frågorna mellan Sverige och Kina.

Herr ambassadör, vi hoppas att du kommer att agera annorlunda jämfört med din föregångare som ofta vägrade respektera yttrandefriheten. Dessutom lät han sina anställda förfölja de svenska mass- och etermedierna med obehagliga mejl.

Herr ambassadör, det namn som du kommer höra mest i de svensk-kinesiska relationerna är Gui Minhai. Vi är övertygade om att utrikesdepartementet i Peking redan har presenterat sin version av vad som hänt den svenske medborgaren Gui Minhai.

Vi vill förtydliga: den 15 oktober 2015 greps och rövades han bort av flera civilklädda kinesiska poliser i den thailändska semesterorten Pattaya. Det berodde sannolikt på Gui Minhais oberoende bokutgivning på förlaget Causeway Bay Books i Hongkong. Några månader senare tvingades han till en tvångsbekännelse i kinesisk TV. Efter en kort husarrest kidnappades Gui Minhai ytterligare en gång: kinesisk polis förde bort Gui Minhai, som då var i sällskap med två svenska diplomater, på ett tåg som precis anlänt till staden Jinan. Och för snart två år sedan dömdes Gui Minhai, som nekas familjebesök och advokat, till tio års fängelse för att ha ”tillhandahållit information till främmande makt.” Anklagelsen verkar ha tagits ur luften vilket kastar långa skuggor över Kina.

Herr ambassadör, du ska veta att när Kina fängslade Gui Minhai på så lösa grunder har det sårat och berört många människor i Sverige. Samtliga svenska partier, yttrandefrihetsorganisationer och ledande svenska dagstidningar kräver att Gui Minhai omedelbart ska friges. I Sverige och många andra länder uppskattas den flerfaldigt prisbelönte Gui Minhai.

Herr ambassadör, vi vill idag passa på att skicka våra gratulationer till samtliga som firar det nya kinesiska året. Och vid denna speciella helg för er har vi ett önskemål: Vi vill inte att Gui Minhai ska tvingas att fira ytterligare en nyårshelg i fängelse. Vi vill att du ska påskynda Gui Minhais frihet.

Nu står möjligheterna öppna för ett nytt förhållningssätt, ty de svensk-kinesiska relationerna behöver inte försämras ännu mer.

Med vänliga hälsningar

Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben

Kurdo Baksi, författare

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet

Frida Edman, ansvarig Bokmässan i Göteborg

Stig Fredrikson, journalist, fd ordförande Publicistklubben

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

Göran Greider, författare, opinionsbildare och chefredaktör för Dala-Demokraten

Victoria Greve, tf kulturchef Göteborgs-Posten

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Lisa Irenius, kulturchef Svenska Dagbladet

Martin Kaunitz, Gui Minhais förläggare

Ola Larsmo, författare och ledamot av PEN Internationals styrelse

Jesper Monthán, ordförande Svenska Förläggareföreningen

Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör Expressen

Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet

Agneta Pleijel, författare

Grethe Rottböll ordförande Sveriges Författarförbund

Björn Werner, kulturchef Göteborgs-Posten

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

Ida Ölmedal,, kulturchef Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler