Gå direkt till textinnehållet

Praktikanter förtjänar lön

Mittuniversitetets journalistutbildning har under våren 33 studenter som gör fyra månaders praktik på medieföretag i Stockholm. Alla har praktiklön, utom en – och den studenten gör sin praktik på Tredje statsmakten.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Expressen (7 praktikanter), Aftonbladet (5), Dagens Nyheter (4), Sveriges Television (4), Svenska Dagbladet (1), Metro (1), Arbetet (1), Dagens Arbete (1), Kamratposten (1), Amelia (1), Ica-Kuriren (1), Kommunalarbetaren (1), Computer Sweden (1), Dagens Media (1), TT (1) och TV4 (1) betalar våra studenter den lön de har rätt till.

Produktionsbolaget Tredje statsmakten gör det inte. Varför? Jo, deras VD Lars Truedson säger så här till tidningen Journalisten:

– Så är den hårda verkligheten. Om man har 2 000 anställda som Sveriges Radio är det rätt lätt att ta sig an en handfull praktikanter – ibland kan de göra en jätteinsats och ibland kanske inte. Så ska det vara, praktik är en utbildningsinsats. Men vi är tre personer på redaktionen och har inte råd att chansa på att vi får tillbaka de pengar vi skulle lägga på en 50-procentig lön.

Ett häftigt uttalande så här 2012 av en högt uppskattad och kunnig journalist vars företag ofta anlitas av pub­lic service-företagen SR och SVT, eller hur?

Tänk om det skulle gälla det övriga arbetslivet; visst, du får praktisera hos oss på Expressen, men du förstår väl att vi inte kan betala dig – vi har inte råd att chansa på att vi får våra pengar tillbaka och skulle du inte prestera, producera och så att säga vara en bra ”investering” går det ju inte att ge dig lön.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skulle aldrig tänka i de banorna. Han om någon är mån om att hålla moralen och etiken högt – och Mattsson betalar glatt de sju praktikanter han har från Mittuniversitetet. Han vet att de gör ett bra journalistiskt jobb på Expressen, han vet att praktikanterna kommer att utvecklas journalistiskt tack vare att de får vara på hans redaktioner. Dessutom tänker säkert Mattsson strategiskt; här kan det finnas ett tänkbart chefsämne.

Ja, vilken svensk VD eller chefredaktör för ett svenskt medieföretag skulle ställa sig upp och offentligt hålla med Lars Truedson i dag?

Vad säger Journalistförbundet om den syn Lars Truedson här ger uttryck för – håller ni inte betalar vi inte, håller ni och producerar betalar vi inte heller, så vad är det ni bråkar om?

Vad säger unga välutbildade journaliststudenter om att Tredje statsmakten har den inställningen? Ni som kritiskt ska granska vårt samhälle, kanske just det här med hur ungdomar utnyttjas av företag som mer tänker på pengar än verkliga värden som social rättvisa, rätt till lön för arbete.

Vad säger Sveriges Radios ledarduo Cilla Benkö och Mats Svegfors eller SVTs Eva Hamilton? Ni köper ju program av Tredje statsmakten – ett företag som utnyttjar unga studenter till att jobba gratis i fyra månader. Janne Josefsson på Uppdrag granskning (jo, de betalar givetvis våra praktikanter) kan kanske titta på Tredje statsmakten. Vår praktikant är inte den första – och säkert inte den sista…

Vad säger vi som utbildar journalister? Ja, jag som jobbat med praktiken sedan 1990 tycker att det är en skandal att en person av Lars Truedsons anseende och dignitet kan ha den här inställningen. Givetvis ska vår praktikant på Tredje statsmakten ha betalt, precis som alla de andra praktikanterna.

En fråga om pengar? Bullshit! Lars Truedson har råd att betala drygt 10 000 kronor i månaden exklusive sociala avgifter för att ha en journalistpraktikant. Vill inte hans företag betala så får väl Hamilton, Benkö och Svegfors öppna plånboken — för vilken tittare eller lyssnare kan ha förtroende för ett program som görs av Tredje statsmakten och sänds i public service-företag när inte Tredje Statsmakten sopat rent framför egen dörr…

För mig är svaret givet; jag skulle definitivt välja ett annat program, det här produktionsbolaget har helt andra etiska och moraliska värderingar än vad jag har – de utnyttjar unga studenter.
Pelle Sundberg
praktikansvarig, MittUniversitetet

Svar från Tredje statsmakten:
Man kan fascineras av Pelle Sundbergs svartvita syn på tillvaron som ger honom möjlighet att så enkelt fördöma inte bara ett företags beslut – utan en persons moral. Så förledande förenklat.

Men Pelle Sundberg kan ropa bullshit hur mycket han vill – det är fortfarande skillnad på vad Expressen och vad vi har råd med. De verksamheter han räknar upp är betydligt större än vårt lilla produktionsbolag.

För ett litet bolag som vårt är det inte självklart att ta emot praktikanter. När vi trots allt bestämde oss för att öppna för den möjligheten eftersom vi fick förfrågningar så kom vi fram till att vi inte kunde erbjuda lön under utbildningen. Det handlar inte om moral, som Pelle Sundberg försöker få det till med sina brösttoner. Vi behöver satsa de resurser vi har från våra uppdragsgivare på yrkesverksamma journalister. Å andra sidan tar vi praktiken på stort allvar och satsar mycket engagemang, tid och kunskap för att utbildningen ska ge maximalt utbyte.

Det är bara att gratulera de praktikanter som får lön under utbildningen. Det är inte bara vi som erbjuder praktikplats utan praktiklön, och det måste vara upp till varje skola om man vill begränsa praktikplatserna till de som betalar. De studenter som söker sig till oss har väl helt enkelt kollat och gjort bedömningen att det vi bidrar med är värt en termins studiemedel till.
Petter Ljunggren
Lars Truedson
Martin Wicklin
Tredje statsmakten

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret