Pressa Saudiarabien om sanningen om mordet
Demokratiska stater utövar sällan eller inga påtryckningar på det saudiska kungadömet som agerar självsvåldigt och odemokratiskt. Man kan misstänka att flatheten har att göra med pengar...
I dagarna är det ett år sedan den regimkritiske saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens generalkonsulat i Istanbul strax efter lunchtid. Hans fästmö väntade utanför. Men Jamal kom aldrig ut från den saudiske beskickningen. Först sjutton dagar senare nådde den hemska sanningen omvärlden.
Enligt den saudiska versionen mördades Khashoggi med ett strupgrepp av ett team på femton personer som Riyadh har skickat till Istanbul, men bara för att förmå Khashoggi att återvända till Saudiarabien. Samma källa har uppgett att Khashoggis kropp rullats in i en matta och överlämnats till en lokal samarbetspartner som ska ha dumpat kroppen.
Allt tyder på han mördades inne på konsulatet av ett mordteam som pekats ut för att ha anlitats av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Sedan mordet har jag läst den ena obehagliga detaljen efter den andra. I en dokumentär på al-Jazira avslöjades i somras att Khashoggis kvarlevor ska ha bränts i en stor utomhusugn hemma hos den saudiske generalkonsuln efter att den styckade kroppen forslats från mordplatsen.
Kronprinsen har nekat till all inblandning i fallet men elva saudiska män (inte femton!) står åtalade för mordet på journalisten Khashoggi. Fem av elva åtalade män riskerar dödsstraff. FN har varnat att rättsprocessen inte är ”tillräckligt rättvis”.
För Khashoggis familj är nog det svåraste att Khashoggis kropp inte har hittats.
Ett år efter mordet kan jag konstatera ett faktum: varken Turkiet, Saudiarabien eller USA vill få klarhet i Khashoggi-mordet på grund av olika intressen. Den amerikanske presidenten Donald Trump vill inte att FBI utreder mordet eftersom han öppen basunerar ut att han föredrar goda handelsförbindelser med Saudiarabien framför att ägna sig åt ett mord på en journalist.
Men en FN-rapport om mordet på Khashoggi skräder inte orden. Alla trovärdiga bevis pekar på att mordet beställts av kronprins Mohammed bin Salman. FN:s särskilda rapportör om utomrättsliga, summariska och godtyckliga avrättningar, Agnes Callamard, uppmanar till sanktioner mot Saudiarabiens kronprins Mohamed bin Salman. ”Det finns trovärdiga bevis som motiverar ytterligare undersökning av det individuella ansvaret hos högt uppsatta tjänstemän, inklusive kronprinsen”, sa Callamard i somras.
Till alla yttrandefrihetsvänners ledsnad verkar ingen stat hörsamma FN-rapportörens krav på sanktioner mot Riyadh-regimen.
För den som hoppades att makthavarna i Saudiarabien skulle ha mer tillåtande attityd mot yttrande- och pressfrihet efter mordet på Khashoggi är besvikelsen stor. Alla medier ägs och kontrolleras fortfarande av den saudiska kungafamiljen. Right Livelihoodpristagaren och bloggaren Raif Badawi, som dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ”ha förolämpat islam” på sin webbplats, sitter fortfarande i fängelse.
I senaste Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex hamnar Saudiarabien långt ner på listan igen, med plats 172. Så gott som 30 saudiska tv-presentatörer, redaktörer, kolumnister och bloggare sitter i fängelse för att ha kritiserat makthavarna. Den i Mellanöstern kände journalisten, Turki al-Jasser sägs ha mördats under tortyr. Och tv-presentatören Ali Al-Omeri är dömd till döden, uppger Reportrar utan gränser.
Om inte demokratiska stater såsom Sverige utövar påtryckningar mot det saudiska kungadömet kommer vi tyvärr inte få några goda nyheter om våra journalistkollegor i Saudiarabien.
KURDO BAKSI, Journalist och författare
P.S Den 2 oktober, 11.30, på årsdagen av mordet på Jamal Khashoggi anordnas en stödmanifestation utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm (Sköldungagatan 5, t-bana Tekniska Högskolan). Initiativttagare till manifestationen är Kurdo Baksi och Helena Giertta.