Gå direkt till textinnehållet

”Rapporteringen om Gaza är ett fatalt misslyckande”

DEBATT När det gäller nyhetsrapporteringen om Gaza, den dödligaste platsen för civila i världen, ser vi ett fatalt misslyckande. Israel presenteras som en demokrati som slåss mot terrorister, medan de människor som utsätts för ohyggliga krigsförbrytelser – och de som protesterar mot dessa brott – stämplas som bråkstakar eller i värsta fall som antisemiter, skriver över 70 journalister, författare och skribenter i ett debattinlägg.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Redaktionschefer,

Ni leder redaktioner som lovar oss en upplyst värld och journalistik som gör skillnad, med fokus på saklighet och opartiskhet, att värna sanningen och granska makten.[1] Men när det gäller nyhetsrapporteringen om Gaza, den dödligaste platsen för civila i världen, ser vi ett fatalt misslyckande.[2] Vi menar att medierna riskerar att bli medskyldiga till krigsbrott genom att frångå grundläggande pressetiska principer.

Israel utreds för det grövsta brottet mot mänskligheten – folkmord. I över tio månader har landets militär bombat Gaza. Skolor, sjukhus, bibliotek, historiska platser och annat som kännetecknar en civilisation, har jämnats med marken, vilket strider mot internationell rätt.[3]Hälsoministeriet i Gaza rapporterar att minst 40 000 palestinier hittills dödats, majoriteten civila kvinnor och barn, vilket är två procent av Gazas befolkning. Den verkliga siffran är troligen väsentligt högre.[4][5]

Annons Annons

Journalisters rättesnöre är de pressetiska reglerna. Medierna ska erbjuda korrekta, sakliga nyheter och lyfta fram flera åsikter kring komplexa frågor. Dessa principer frångås i många svenska redaktioners skildringar av händelserna i Gaza, Västbanken och Israel. Dessa huvudsakliga brister ser vi i den svenska medierapporteringen:

Brist på ansvarsutkrävande. När ett misstänkt folkmord pågår har alla stater enligt internationell rätt en skyldighet att försöka stoppa det.[6] Medias, den ofta kallade tredje statsmakten, uppgift är att granska hur riksdag och regering lever upp till sitt ålagda ansvar. Var är de kritiska frågorna till makthavare? Än så länge har Sverige inte agerat för att hindra eller fördöma Israels överträdelser av internationell rätt.

Avsaknad av historisk kontext. Det rapporteras som om nuläget i Gaza är ett krig mellan Israel och Hamas som startade den 7 oktober 2023, vilket inte är korrekt. I samband med staten Israels bildande 1948 dödades tiotusentals palestinier och över 750 000 fördrevs för att leva som flyktingar, förhindrade sin av FN fastställda rätt att återvända. Israel har sedan dess expanderat och illegalt ockuperat Palestina och systematiskt kränkt palestiniernas mänskliga rättigheter. Att ockupationen strider mot internationell rätt bekräftades senast den 19 juli i Internationella domstolens rådgivande yttrande.[7] Ockupation är en slags krigföring och Israel har som ockupant inte rätt till självförsvar. Det ockuperade folket har rätt till motstånd inom ramarna för folkrätten.[8] Palestinier som har dödats överstiger israeliska dödsoffer med råge, långt innan oktober 2023.[9] Denna kontext lyser med sin frånvaro i nyhetsbevakningen.

Bristande källkritik. Israels regering är den mest högerextrema någonsin med ministrar som driver en politik med målet att fördriva alla palestinier.[10] Likväl vidareförmedlar svenska redaktioner okommenterat uttalanden från regeringsföreträdare och militära talespersoner på ett sätt som framställer dessa påståenden som fakta.[11]

Fritagningen av fyra israeliska gisslan i juni var i svenska nyhetsmedier en återgivning av israelisk propaganda om en ‘lyckad operation’, trots att hundratals palestinier dödades och ännu fler skadades.[12] Ett annat aktuellt exempel är sommarens bombningar av FN-skolor, dit människor tagit sin tillflykt efter att ha tvångsfördrivits uppprepade gånger till så kallade säkra zoner. Inte i något fall krävdes bevis för den israeliska militärens påståenden om anledningarna till dessa attacker. Att den israeliska ledningen saboterar alla försök till ett framförhandlat eldupphör och försöker provocera fram ett regionalt storkrig, eller trotsar världens högsta rättsliga instanser, är ytterst svårt att bilda sig en uppfattning om genom att följa svenska nyhetsmedier.

Dödstakten för civila och specifikt barn i Gaza överstiger andra konflikter i modern tid.[13] Utländska läkare på plats rapporterar hur de varje dag behandlar barn som har prickskjutits i huvud och bröst.[14] FN-experter, bistånds- och människorättsorganisationer dokumenterar gång på gång grova israeliska krigsförbrytelser.[15] Israel använder civila palestinier som mänskliga sköldar, torterar och våldtar fångar som hålls frihetsberövade under fruktansvärda förhållanden utan någon rättsprocess, avslöjar israeliska medier. Omkring 800 palestinska barn är just nu fängslade. Fler än hundra journalister har dödats och långt fler skadats, vilket gör kriget till det dödligaste någonsin för journalister.[16] Var är rubrikerna om detta? Är inte FN, människorättsorganisationer och oberoende medier mer lämpliga källor än representanter för en krigförande part? Skulle ryska statsföreträdare citeras på samma sätt om Ukraina? Jämförelsen är oundviklig och skillnaderna slående.

Israel förbjuder utländska journalister från att vistas i Gaza vilket innebär att journalisterna rapporterar från Israel. Detta skapar en grav obalans.[17] Alltför sällan hänvisas till palestinska journalisters vittnesmål, trots att dessa journalister – de som fortfarande lever – anlitas flitigt av andra internationella medier. Vi ser även en brist på svensk-palestinska röster i rapporteringen.

Språk är makt. Hamas och dito myndigheter i Gaza förses med epitetet terrorstämplad medan Israel sällan benämns som folkmordsanklagat, eller ens ockupationsmakt. Hamas dåd kallas massaker och bestialiskt, Israels angrepp mot civila saknar värdeladdade ord. Palestinier mister livet eller dör, som om våldet mot dem kom från ingenstans, medan israeler slaktas.[18]

I stället för att på ett sakligt sätt redogöra för vad som pågår i Gaza, på Västbanken och i Israel presenteras bilden av en demokrati som slåss mot terrorister, medan de människor som utsätts för ohyggliga krigsförbrytelser – och de som protesterar mot dessa brott – stämplas som bråkstakar eller i värsta fall som antisemiter.

Svenskar har i grund och botten ett starkt förtroende för medierna vilket vi borde värna om. Den bristfälliga nyhetsrapporteringen får oerhörda konsekvenser då den påverkar vad människor tror, tycker och hur de agerar. En bristfällig och partisk rapportering är ytterst allvarlig – i folkmordet i Rwanda spelade media en samverkande roll genom språkbruk och genom att avfärda det som pågick som ‘konflikter.’

I en värld av desinformation behöver vi trovärdig journalistik baserad på fakta. Det är dags att stärka förtroendet för vår profession genom att återgå till grundläggande journalistiska principer: noggrannhet, balans och saklighet.

Om lögner kan starta krig kan sanning stoppa dem.

 

Johanna Darnéus, freds- och konfliktvetare och journalist     

Maria Petersson, journalist och dokumentärfilmare

Johanna Wallin, skribent och författare

Isabella Lindholm Harbrecht, journalist och författare

Magda Gad, krigskorrespondent

Kamal El Salim, filmare och skribent

Kenneth Sundin, journalist

Lena M Fredriksson, journalist och författare

Frida Stranne, docent i freds- och utvecklingsforskning och författare

Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning och författare

Mattias Gardell, professor, forskare och författare

Alexandra Pascalidou, journalist och författare

Shora Esmailian, kulturjournalist och författare

Edgar Mannheimer, journalist

Kajsa Ekis Ekman, journalist och författare

Johannes Anyuru, författare

Athena Farrokhzad, författare och kulturjournalist

Anna Ardin, författare och skribent

America Vera-Zavala, kulturskribent, författare och regissör

Per Lärka, journalist

Gunnar Sandell, journalist

Jan-Åke Åkesson, journalist

Filip Hallbäck, kulturskribent och krönikör

Helena Hägglund, journalist och doktorand i journalistik

Victor Pressfeldt, journalist

Ellen Helker-Nygren, skribent

Diana Mulinari, professor

Anders Neergaard, professor

Nicolas Lunabba, författare

Maj Wechselmann, journalist, regissör och dokumentärfilmare

Sven Lundberg, journalist

Jonas Gruvö, journalist

Julia Willén, skribent och universitetsadjunkt i migration

Balsam Karam, författare och skribent

Farida Ahmadi Högfeldt, journalist

Mohamed Touzari, skribent

Ali Alabdallah, journalist och författare

Evelina Rönnbäck, skribent och fotograf

Lisa Stevik, frilansjournalist

Fredrik Söderholm, radioprofil

Elisaveta Gräsbeck, journalist och poet

Karin Z. Sunvisson, tecknare och bildredaktör

Ann-Charlotte Andersson, författare

Maria Kållberg, journalist

Burcu Sahin, författare och kulturjournalist

Merima Dizdarević, författare och kulturjournalist

Fia Lien, tecknare och kulturarbetare

Hasan Ramic, kulturjournalist

Elina Pahnke, journalist

Felicia Mulinari, författare och kulturjournalist

Kholod Saghir, översättare och konstnärlig ledare

Elnaz Baghlanian, författare

Judith Kiros, författare

Anna Jörgensdotter, författare

Bibi Häggström, journalist

Bitte Andersson, serietecknare och dr. i kommunikation

Lena Sjöberg, tecknare och författare

Pernilla Ahlsén, journalist och fotograf

Maya Abdullah, journalist

Kolbeinn Karlsson, serietecknare

Melinda Kandel, skribent

Tommy Sundvall, serietecknare

Joanna Hellgren, serietecknare och illustratör

Rasmus Landström, författare och litteraturkritiker

Stef Gaines, serietecknare

Jakob Wegelius, tecknare och författare

Amer Sarsour, poet och författare

Robert Nyberg, tecknare

Ida Frid, journalist och fotograf

Erik Berggren, curator och skribent

Sara Stenkvist, dr. i medie- och kommunikation

Mikaela Blomqvist, kulturskribent

Erika Olofsson Liljedahl, författare

Johanna Lill-Inger Karlsson, journalist 

Sandy Doukhi, journalist 

Hanna Lans, journalist och jurist

Max Gustafson, satirtecknare

Ana Valdes, författare 

Hanna Hanouneh Cinthio, Mellanösternvetare och fil.dr.

Fanny Jönsson, journalist 

Erik Lindman Mata, redaktör och poet

Yvonne Perkins, journalist

 

Noter:
[1] Dessa påståenden kommer från både public service och kommersiella medier.
[2] Daily death rate in Gaza higher than any other major conflict in the 21st century – Oxfam Sweden
[3] information-om-den-humanitara-ratten.pdf (regeringen.se)
[4] https://apnews.com/article/gaza-death-toll-hamas-war-israel-40000-32a79e03c8eb62669412dab23d0
[5] e, Counting the dead in Gaza: difficult but essential – The Lancet
[6] Skyldighet att skydda – Svenska FN-förbundet
[7] Internationella domstolens rådgivande yttrande 19 juli 2024
[8] Summary of the Advisory Opinion of 19 July 2024 | INTERNATIONAL COURT OF JUSTICvE (icj-cij.org)
[9] The Human Cost Of The Israeli-Palestinian Conflict | Statista
[10] Itamar Ben-Gvirs väg till makten | SVT Nyheter, Far-right minister says nuking Gaza an option, PM suspends him from cabinet meetings | The Times of Israel, Blocked Page – Haaretz, Israel minister condemned for saying starvation of millions in Gaza might be ‘justified and moral’ | Israel | The Guardian, Knesset votes overwhelmingly against Palestinian statehood, days before PM’s US trip |The Times of Israel
[11] IDF evakuerar före detta humanitär zon – Senaste nytt om kriget i Gaza | SVT Nyheter, https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/manga-doda-i-skolattack-i-gaza
[12] Glädje blandad med sorg efter fritagning av gisslan | Nyheter | Expressen
[13] Daily death rate in Gaza higher than any other major 21st century conflict |Oxfam Gaza: Number of children killed higher than from four years of world conflict | UNRWA
[14] ‘We cannot remain silent about what we saw.’ | CNN
[15] Welcome to Hell: The Israeli Prison System as a Network of Torture Camps | B’Tselem (btselem.org), Anatomy of a Genocide – Report of the Special Rapporteur on the situation of human rights in the Palestinian territory occupied since 1967 to Human Rights Council – Advance unedited version (A/HRC/55/73) – Question of Palestine
[16] Journalist casualties in the Israel-Gaza war | Committee to Protect Journalists Israel-Gaza war in maps and charts: Live tracker
[17] Elva mediejättar vädjar: släpp in oss i Gaza | Journalisten
[18] Exempel på hur palestinier ”dör”, ”hittats död” utan kritiska frågor och ett tydligt israeliskt perspektiv: Saknad sexårig flicka i Gaza hittad död (aftonbladet.se), Här rustar det underjordiska sjukhuset i Haifa för att kunna ta emot 2 000 patienter | SVT Nyheter, Terrorforskaren om Hamas mål: Utplåna Israel och starta flerfrontskrig | SVT Nyheter

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt