Gå direkt till textinnehållet

Replik: ”Är det rimligt att rapportera sporadiskt om klimatkrisen?”

Mediebilden att klimatutvecklingen går åt rätt håll och att politiker, näringsliv och makthavare har situationen under kontroll är inte sann. Det är en livsfarlig bild att måla upp.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Replik på SVTs debattsvar (26/9):

Vi startade Facebooksidan Nyhetsrapporteringen om klimatkrisen på grund av en stor frustration över hur lite utrymme medierna generellt ger åt klimatkrisens effekter nu, och i framtiden om vi inte agerar. Inte heller granskning och ansvarsutkrävning sker i proportion till situationens allvar.

Som Bjerström och Friborg skriver så finns det två parallella berättelser – en om hur klimatkrisen fortskrider och påverkar oss redan idag, och en om omställningen. Problemet är att enligt IPCCs rapporter från tidigare i år måste utsläppskurvan vända neråt om tre år. Utsläppen ökar fortfarande.

Annons Annons

Att ge lika mycket eller mer utrymme i nyhetsrapporteringen åt nyheter om teknisk utveckling, utan att analysera om detta är tillräckligt/vad vi mer behöver göra, vaggar in människor i en falsk trygghet och målar upp bilden att utvecklingen går åt rätt håll och att tekniken kommer att lösa problemet.

Teknik är viktig och en del av lösningen, men bilden att utvecklingen går åt rätt håll och att politiker, näringsliv och makthavare har situationen under kontroll är inte sann och detta är en livsfarlig bild att måla upp när människor behöver ”vakna upp” och inse att det är dags att kräva krafttag av politiker och makthavare samt minska sina egna utsläpp.

Precis som António Guterres har sagt behövs nu kollektiv handling – annars begår vi kollektivt självmord, och bristen på ledarskap i klimatfrågan är kriminell.

Vi undrar om det är rimligt att:

  • Svenska folket ska behöva ta del av all rapportering som SVT producerar i sina kanaler, bredvid SVTs största tv-sända nyhetsrapportering Rapport 19:30, för att få en rättvis bild av verkligheten?
  • Rapportera om klimatkrisen sporadiskt och utan att låta expertis såsom klimatforskare uttala sig och analysera t.ex. klimatrelaterade händelser?
  • Våra makthavares klimatpassivitet inte granskas mer noga. Hur kan de låta påskina att vi ska göra vår del av Parisavtalet och att miljömålen ska nås samtidigt som det är uppenbart att allt för lite görs? Vilka krafter är det som bromsar omställningen – på alla andras bekostnad?
  • Skildra den gröna omställningen enbart via tekniska lösningar såsom teknik för att återanvända insamlad koldioxid till flygbränsle när vi inte ens fått ordning på att samla in koldioxid, men inte ta upp systemförändringar som till exempel kan leda till förändrad livsstil, eller lagändringar såsom ekocidlagstiftning och att alltid ha som    utgångspunkt att evig tillväxt är den enda vägen framåt?
  • Kalla nyheter om energi för klimatnyheter, då de i princip alltid kopplas till ekonomi, inte klimat?
  • Antalet klick driver nyhetsbevakningen? Enligt en kommentar skriven av Bjerström är detta ”den nya medielogiken”. Är det rimligt trots att detta påverkas av betalda trollarméer, botar och algoritmer?
  • Folk som hör av sig till SVT och till SR om utökad rapportering om klimatfrågan får till svar att många också hör av sig om minskad rapportering om samma fråga?

IPCCs senaste rapport betonar journalistikens avgörande roll när det gäller att informera om klimatupphettningen och dess konsekvenser för livet på jorden. Nyhetsrapporteringen om klimatkrisen vill se en betydlig mer frekvent och omfattande rapportering som är ansvarsutkrävande, granskande och folkbildande inom klimat, miljö och biologisk mångfald. Vi vill också att inslag om andra frågor som hänger ihop med klimatkrisen drar paralleller till den, t ex att flygets klimatpåverkan nämns vid rapportering om flyget.

Vi tror, liksom Bjerström, att utan större engagemang från privatpersoner så är vi chanslösa. Det är vi privatpersoner som grupp, som har förmågan att se till att politikerna arbetar för att ställa om. Men för att människor ska engagera sig måste de förstå situationens allvar – och där har medierna ett stort ansvar.

 

Patrizia Svedberg
privatperson, förskollärare och initiativtagare till
Facebook-sidan Nyhetsrapporteringen om klimatkrisen

Läs också:

Niclas Köhlers inledande debattartikel:
”Journalisterna låter politikerna slippa undan klimatfrågan”

SVTs svar:
Slarvig och ovetenskaplig mätning av SVTs klimatbevakning

Niclas Köhlers replik på SVTs svar:
Replik: ”Förstår SVT vilket hot klimatkrisen är?”

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret