Gå direkt till textinnehållet

Replik: ”Förstår SVT vilket hot klimatkrisen är?”

SVT Nyheters replik på min debattartikel börjar med ett fel. Jag har inte alls sagt att medierna är i maskopi med politikerna, det framgår om man läser debattartikeln lite noggrannare.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det centrala budskapet i min debattartikel var att varken majoriteten av de politiska partierna eller majoriteten av media gör sitt jobb. De tar inte klimatkrisen på allvar.

SVTs replik ger intrycket att de själva inte förstår vilket allvarligt hot klimatkrisen är. De verkar tro att om de skulle förändra sin journalistik så att tittarna får samma bild av klimatförändringarna som de tusentals forskare bakom rapporterna från FNs klimatpanel, IPCC, har så skulle SVT bedriva larmjournalistik. Jag tycker att det låter som om de egentligen skäms för att de inte gör ett bättre jobb.

Att sätta in klimatnyheterna i ett större sammanhang är inte att driva teser, som SVT skriver. Det är att öka kvaliteten och seriositeten hos nyheterna. IPCCs rapporter är så nära sanningen vi någonsin kommer i klimatfrågan.

Annons Annons

Men SVT har faktiskt en kanal där de bedriver en klimatjournalistik som sätter nyheterna i ett mycket tydligare sammanhang: ett nyhetsbrev som heter Klimatkrisen och går ut på e-post till de som råkat hitta nyhetsbrevet på SVT:s webbsida och klickat på prenumerera. Jag gissar att det når en mycket liten bråkdel av de tittare som dagligen följer Rapports sändningar.

Under sommaren gjorde SVTs nyhetsbrev dessutom ett uppehåll, precis när en lång rad av extrema väderhändelser inträffade: Europas värsta torka på 500 år, extrem värmebölja för 90 miljoner amerikaner, kraftigaste regnen i Qatar på årtionden, tre värmeböljor samma sommar i Portugal, den varmaste och längsta värmeböljan i Kina sedan mätningarna inleddes, den mest förödande och dödliga översvämningen i Kentucky någonsin.

Och extremvädret fortsätter under hösten: mest regn i Sydkoreas Seoul på 115 år, västra USAs värsta torka på 1200 år, Vietnams kraftigaste storm hittills, Floridas värsta storm någonsin.

Tänker SVT Nyheter kalla dessa händelser för vad de är, extremväder på grund av klimatförändringarna? Vågar de inte använda den formuleringen så kan de ringa en klimatforskare och fråga. Jag vet vad hen kommer att svara.

Skärpning SVT!

Niclas Köhler
journalist, kommunikatör och fil mag i systemekologi och växtfysiologi

Läs de båda tidigare inläggen här: 

Niclas Köhler: ”Journalisterna låter politikerna slippa undan klimatfrågan”

SVTs svar: Slarvig och ovetenskaplig mätning av SVTs klimatbevakning

 

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret