Slö journalistik i Studio Ett
Jag lyssnade på debatten mellan Lars Ohly (V) och Jimmie Åkesson (SD) i Studio Ett, P1. Den lämnade mig efteråt med en känsla av irritation, som jag inte riktigt kunde sätta ord på förrän jag lyssnade på den en gång till och förde lite anteckningar.
-
Åkesson använder ordet "extrem" nio gånger, i uttryck som "extrem invandringspolitik", "extrem anhöriginvandring" och "extremt kostsam invandring". Åkesson kallar också Vänsterpartiet för "extrem vänstergrupp" där Ohly piskar upp en "extrem stämning" genom sin "extrema klasskampsretorik".
-
Åkesson använder ordet "enorm" tre gånger, i uttrycken "enorm segregation" och "enormt utanförskap" som har åsamkat det svenska samhället "enorma kostnader"
-
Åkesson använder uttrycket "massinvandring" åtta gånger. Allt inom loppet av 15 minuter.
De två programledarna frågar inte Åkesson vad han menar med "enorm", "extrem" och "massinvandring". Inget krav på konkretion, inga siffror, till synes ingen reaktion från redaktionen.
När en politiker använder så svepande formuleringar, som i Åkessons fall dessutom är uppenbar taktik och formuleringar valda med omsorg, så krävs det i min värld åtminstone ett minimum av vanligt journalistiskt ifrågasättande.
I det här fallet hade de två programledarna lika gärna kunnat lämna studion och ställa in en schackklocka som Ohly och Åkesson säkert hade kunnat hantera på egen hand.
Nicklas Malmberg
reporter och programledare, Sveriges Radio Sjuhärad
Svar: Ambitionen med debatten mellan Ohly och Åkesson var att det skulle vara just en debatt, där SD skulle få möta sin värsta antagonist bland partiledarna, dessutom för första gången efter valet.
Vi hanterade den debatten som vi hanterar andra partiledardebatter. Det du uppfattar som slött är snarare en strategi; genom att ge i stort sett fritt spelrum åt Åkessons och andra politikers ord och bryta dem mot andra åsikter blir ideologi och ståndpunkt tydliga. Orden – hos både Åkesson och andra – berättar var de står.
När Åkesson använder ordet "massinvandring" är det en del av hans sätt att bedriva politik. I en utfrågning av enbart Åkesson hade vi ifrågasatt begreppet och borrat efter brister i hans sätt att argumentera, men i den här partiledardebatten var våra programledares främsta uppgifter att initiera ämnen och arbeta för att parterna möttes och att debatten blev så tydlig som möjligt.
Thomas Björkman
chef, Studio Ett