Gå direkt till textinnehållet

Sökes: stipendiepengar till könsbyte

Nej. Jag vill inte åka till Aten och öva upp min kreativitet över ett glas rött. Jag vill inte heller fördjupa mina kunskaper i Indesign för att bli mer slagkraftig i den hårda journalistbranschen. I stället vill jag ha en snopp.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det räcker med en liten och den behöver inte fungera. Huvudsaken är att den finns där. Snälla Journalistförbundet, bekosta mitt könsbyte så jag blir man och kan byta namn till Johan. För då öppnar sig världen. Då kan jag äntligen åka som korre till Afrika, Asien och Amerika eller allt annat land långt borta. Tänk att få ha det så kul som karlarna – de som varken är bättre eller sämre än oss kvinnliga journalister men som får alla utrikesknäck. Okej, jag överdriver lite. Men faktum är att en absolut majoritet av alla utrikeskorrar är män och det verkar vara mucho lättare för en man att bli skickad på utrikesuppdrag. För inte kan det väl vara så att alla manliga journalister är bättre än alla kvinnliga? Ändå var det gubb-bylines hit och gubb-bylines hit när det gällde DET ALLRA VIKTIGASTE: det amerikanska valet. Tror ni mig inte?

Av Kvällspostens sju valsidor den 4 november var alla skrivna av män. Tacka vet jag Aftonbladet, det är en jäkligt bra sossetidning som förstår att även kvinnor kan. Eller? Nej. Enbart en av tio personer som tidningen hade satt att bevaka valet var kvinna, det ser du på tidningens sjunde sida-samma datum som Kvp-artiklarna. Och på de andra tidnings- TV- och radiodrakarna såg det inte heller bättre ut.

Men, lilla fröken, journalistiken är objektiv så det kvittar om en man eller kvinna har skrivit texten eller tagit bilderna, tänker säkert många. Yeah right…

Annons Annons

                                                                                              Johanna Petersson

                                                                                      lokalredaktör, Sydöstran

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret